Studenti FTN-a napravili hibridno vozilo

17:01:00 10.01.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Grupa studenata novosadskog Fakulteta tehničkih nauka, posle više od 300 sati napornog rada, projektovala je i izgradila vozilo na hibridni pogon. Reč je o vozilu koje u sebi ima i klasični, benzinski motor, ali i elektromotor, piše Dnevnik.

Studenti FTN-a napravili hibridno vozilo

foto: sajt FTN, Departman za mehanizaciju

„Hermes”, kako su ga studenti nazvali, prvo je takvo vozilo napravljeno u laboratorijama Departmana FTN-a za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo i uskoro će prvi put biti izveden na probnu vožnju.

Prednju osovinu „Hermesa” pokreću dva elektromotora u točkovima, a zadnju benzinski motor vozila „kvad” s mehaničkom transmisijom. Pri projektovanju konstrukcije odabran je modularni pristup da bi naredne generacije studenata - učesnika na projektu imale olakšan posao pri kasnijim modifikcijama i unapređivanjima vozila.

Kako je navedeno na sajtu FTN-a, na projektu su učestvovali studenti Departmana za mehanizaciju i konstrukciono mašinstvo generacije 2013:

Nikola Ilanković – rukovodilac projekta,
Srđan Savić – glavni projektant,
Žarko Jelovac – projektant oslanjanja i upravljanja,
Stefan Jocović – projektant šasije i ergonomije,
Nikola Crnogorac – projektant pogona i prenosa snage,
Nikola Lipovina – učesnik,
Nikola Bugarčić – učesnik,
Slobodan Ilkić – učesnik,
Dalibor Pelagić – učesnik,
Milan Andrić – učesnik.

Njima je u radu pomagao njihov profesor doc. dr Boris Stojić.

- Rad na tom projektu omogućio mi je primenu stečenih znanja iz predmeta koje smo imali tokom studija i kao praktičan rad na svim sistemima koje savremena vozila poseduju – kaže Srđan Savić.

- Tokom realizacije projekta susretali smo se s mnogim poteškoćama i konačno smo imali priliku da problemima priđemo s inženjerskog aspekta i tako ih rešimo. Sjajno je što će svako od nas moći sutra da kaže da je bio deo projekta hibridnog vozila, od crteža na papiru pa do prvih pređenih kilometara – kaže Nikola Ilanković.

Izvor: Dnevnik, FTN


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
13°
Vlažnost: 54%
Pritisak: 998.6 mb
Vetar: 1 m/s, N
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?