Studenti Medicinskog fakulteta pomažu medicinarima u borbi protiv kovida

13:11:00 19.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Studenti završnih godina Medicinskog fakulteta u Novom Sadu od ponedeljka su u Kliničkom centru Vojvodine i u Institutu za javno zdravlje Vojvodine gde, na sopstvenu inicijativu, pomažu iskusnijim kolegama u borbi protiv koronavirusa. Dvadesetak studenata, koliko ih ima za sada, organizovalo se kako bi pomogli u situaciji koja je za medicinare veoma teška, u trenutku kad je ljudstva nedovoljno, kapaciteti sve popunjeniji, a umor neprekidan uz 24-časovni rad, piše 021.

Studenti Medicinskog fakulteta pomažu medicinarima u borbi protiv kovida


Jedan od studenata koji učestvuje u ovoj priči je Stefan Jakšić, koji za 021 kaže da su studenti, članovi sekcije prve pomoći Medicinskog fakulteta, došli na ideju da se angažuju u kovid zonama pre desetak dana, kad su na onlajn konferenciji razmenili iskustva sa kolegama iz Zagreba, Ljubljane i Banjaluke.

- Oni su sa nama podelili svoja iskustva u borbi protiv pandemije i, vođeni time, sastavili smo predloge o načinima na koje bismo mogli da pomognemo kolegama u ustanovama, prevashodno u Kliničkom centru Vojvodine. U dogovoru sa dekanicom prof. dr Snežanom Brkić i direktorkom KCV prof. dr Editom Stokić rasporedili smo se po kovid klinikama i intenzivnim jedinicama po smenama, u zavisnosti od potreba. Sve radimo pod nadzorom lekara i medicinskih sestara i u dogovoru sa kolegama, a pomažemo koliko možemo - od sitnica do konkretnijih stvari u smislu administracije ili praćenja stanja pacijenata - kaže Jakšić za 021.

Od narednog ponedeljka će se najverovatnije još studenata javiti da učestvuje u ispomoći jer se uočava potreba za tim, naročito na prijemnoj trijaži Infektivne klinike.

Ova grupa studenata organizovnao je pomagala i tokom prvog talasa epidemije u Srbiji, kad su formirali SOS mobilni tim i kol centar za pomoć građanima.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
10°
Vlažnost: 100%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 3 m/s, E
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?