Studenti Pravnog najbolji u Hagu

12:06:00 04.06.2015, Komentara: 1

Novi Sad - Studenti Pravnog fakulteta u Novom Sadu osvojili su prvo mesto za najbolji pisani podnesak na evropskom takmičenju u simulaciji suđenja pred Međunarodnim sudom u Hagu.

Na tom takmičenju koje, u saradnji s Međunarodnim tribunalom, organizuje Lajden univerzitet u Holandiji, nadmetalo se više od 20 timova s najprestižnijih evropskih fakulteta.

Studenti Pravnog najbolji u HaguFoto: RTV - Aleksandar Korom

Jelena Vuković, studentkinja četvrte godine Pravnog fakulteta, i učesnica takmičenja, kaže da je vrisnula od sreće kada su ih prozvali.

- Onda smo istrčali, a jedna od osoba koja nam je uručivala nagradu bio je jedan od trenera Grčke, autor koga smo često citirali u tom podnesku. Sama činjenica da je naš rad bio bolji od njegovog bio je ogroman uspeh – kaže Jelena.

Davor Stantić, student četvrte godine Prava i član pobedničkog tima, kaže da je takmičenje bilo odlična prilika da pokažu znanje koje su stekli tokom studija, ali i gradnja pravničke argumentacije i retoričke sposobnosti.

Njihov trener, student master studija Predrag Spasić, ističe da nije sumnjao u uspeh svog tima.

- Pred početak sam malo imao tremu, a kada su počeli bio sam siguran da će dobro proći. Dobro su se spremili i uložili su sav svoj trud – kaže Spasić.

Uspehom tima zadovoljan je i Ranko Keča, dekan Pravnog fakulteta. On je rekao da je ponosan na njih.

- Fakultet je stvorio ambijent gde mogu da ispoljavaju svoje potencijale. Značajno je što imaju priliku da se porede, jer imamo sporazum sa 60 svetskih fakulteta – kaže Keča.

Docent dr Bojan Tubić podseća da studenti Pravnog fakulzteta na takmičenju u Hagu predstavljaju Srbiju od 2003. godine, a ove godine ponovili su uspeh iz 2009. godine.

- Svaka ekipa podnese po dva podneska, za tuženu državu i državu tužioca. Zatim to sudije ocenjuju i od svih tih podnesaka naš je proglašen za najbolji, najkompletniji, sa najviše argumenata – kaže Tubić. On naglašava da je ocenjivanje anonimno i da niko od sudija ne zna čiji podnesak ocenjuje.



Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Hah

, *.dynamic.isp.telekom.rs

U Hagu? Koja ironija..


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 75%
Pritisak: 1008.8 mb
Vetar: 3 m/s, NNW
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?