Studenti traže da vlast odblokira Medicinski fakultet

20:03:00 18.03.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Oko 400 studenata Medicinskog fakulteta u Novom Sadu zatražilo je na jučerašnjem protestu da Ministarstvo prosvete povuče rešenje o poništenju izbora dekana tog fakulteta, a od Saveta Novosadskog univerziteta da potvrdi Statut fakulteta i time otpočne proces deblokade te ustanove.

Studenti traže da vlast odblokira Medicinski fakultet

foto: @nklboskovic

Studenti, koji su ispunili plato ispred fakulteta, izneli su da je dekan dr Snežana Brkić dobila podršku ogromne većine članova Izbornog veća ( 215:117), kao i Nastavno-naučnog veća fakulteta (37:15) i glasove 14 od 23 člana Saveta fakulteta, ali je njen izbor poništen, jer vlast želi da na to mesto progura protivkandidata dr Tihomira Vejnovića, koji je izgubio izbore i pre četiri godine, ali se u međuvremenu svrstao među 650 javnih ličnosti koje su podržale kandidaturu Aleksandra Vučića za predsednika Repblike Srbije. I od tada počinju zakulisne radnje kako bi se fakultet primorao da promeni odluku.

Studenti traže od nadležnih da poštuju autonomiju fakulteta i omoguće mu da normalno radi poručujući „Ne damo naš dom u ruke bilo kom“. Ukazali su da mesecima trpe posledice „odmeravanja snaga“, u čemu učestvuje i Pokrajina. Njih su podržali pojedini profesori.

- Takođe, direktno se ometa naše funkcionisanje zbog neusvajanja statuta na Univerzitetu. Statut je naš najviši pravni akt i bez njega mi ne možemo da konstituišemo Savet kom je istekao mandat. Ne možemo da ozvaničimo kad su ispitni rokovi, studente kojima je to potrebno da oslobodimo školarine, da finansiramo kongrese, Medicinijadu i sportske manifestacije. Više institucije koje postoje zbog nas, a ne mi zbog njih napravile su greške u koracima i direktno time povredile nas. Mi štitimo svoje dostojanstvo i dostojanstvo ove institucije, a apelujemo na više institucije da ove probleme za naše dobro reše - poručio je predsednik Studentskog parlamenta Slobodan Šajinović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
14°
Vlažnost: 51%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?