Studio „M“ i zgrada Radio Novog Sada predati Pokrajinskoj vladi

17:02:00 06.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Zgrada Radio Novog Sada i Studija „M“, koja je bila u vlasništvu Radio-televizije Vojvodine, predata je u nadležnost Pokrajinske vlade.

Studio „M“ i zgrada Radio Novog Sada predati Pokrajinskoj vladi


- Naša dužnost je da očuvamo ovaj objekat. U toku je priprema projektne dokumentacije za rekonstrukciju Studija „M“ i verujem da ćemo u narednih nekoliko nedelja imati i građevinsku dozvolu. On će, nakon rekonstrukcije, i u budućnosti nastaviti da funkcioniše kao i do sada, nudeći koncertne i kulturne sadržaje - rekao je predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović kome je juče generalni direktor RTV-a Miodrag Koprivica simbolično uručio ključeve radijske zgrade.

Kada je reč o prostorijama Radio Novog Sada, ideja Pokrajinske vlade je, kako je naveo, da u njima bude smeštena kulturna baština 20. veka.

- U tom objektu želimo da čuvamo našu bogatu kulturnu baštinu i arhivu filma, stripa, književnosti, da je digitalizujemo i na jednom mestu predstavimo u modernoj formi. Ovaj objekat biće poseban, originalan i jedinstven hram kulture - izjavio je Mirović.

Studio „M“, arhitektonsko remek-delo Pavla Žilnika, zaštitni je znak Radio Novog Sada, izgrađen šezdesetih godina prošlog veka. Jedini je prostor u gradu koji u sebi spaja koncertnu dvoranu i studio za snimanje i prenose. U njemu su nastupali „Azra“, „Bijelo dugme“, „Leb i sol“, Ivo Pogorelić i mnogi drugi, a svoje albume snimali „Buldožer“, „Ekatarina Velika“, „Obojeni program“, „La Strada“... Može se reći da je Studio „M“ bastion rokenrola, popa, džeza, klasike.

Zgrada Radio Novog Sada nastala je kao Dom novosadske zanatske mladeži i sagrađena je pre Tanurdžićeve palate i zgrade Banovine.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
22°
Vlažnost: 69%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, W
Ned 12° - 27° Malo i umereno oblačno
Pon 13° - 27° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?