Subvencije za privatni vrtić dobiće samo deca koja bila „ispod crte“ u „Radosnom detinjstvu“

16:07:00 24.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Roditelji dece koja pohađaju privatne vrtiće u Novom Sadu od naredne školske godine moći će da računaju na viši iznos subvencija, ali će morati da ispune još jedan uslov o kojem će sutra diskutovati odbornici novosadske skupštine.

Subvencije za privatni vrtić dobiće samo deca koja bila „ispod crte“ u „Radosnom detinjstvu“


Naime, kako piše 021, izmenama Odluke o pravima na finansijsku podršku porodici s decom, koja će se sutra naći pred odbornicima Skupštine grada, predviđena je obaveza roditelja da konkurišu na konkurs za upis dece u Predškolsku ustanovu „Radosno detinjstvo“ kako bi, u slučaju da ih gradska ustanova odbije zbog nedovoljno mesta, ostvarili osnovano pravo na subvenciju.

Ova obaveza ne postoji od 2018. godine, kad je Grad odlučio da je za subvenciju dovoljno samo da dete ne bude upisano u „Radosno detinjstvo“, odnosno da ne mora ni da konkuriše. Razlog za uvođenje obaveze konkurisanja je činjenica da će Novi Sad u narednom periodu dobiti tri nova vrtića u okviru predškolske ustanove, što će rasteretiti liste čekanja i, samim tim, povećati mnogima šanse da upišu decu u državni vrtić.

Subvencija će se ubuduće ostvarivati prema redosledu podnošenja zahteva. Može da se ostvari od prvog dana narednog meseca od dana podnošenja zahteva, do utvrđenog broja dece za koju se obezbeđuje finansijska podrška u radnoj godini. Koliki je broj dece i koji je iznos subvencije utvrđuje svake godine Gradsko veće.

Da bi roditelji dobili subvenciju isplaćenu iz meseca u mesec, od privatnih vrtića se ubuduće traži da nadležnima redovno dostavljaju ne samo spisak upisane dece, već i spisak ispisane dece. Ukoliko privatni vrtići to ne dostave, isplate subvencije neće biti.

Ova odluka stupiće na snagu odmah po usvajanju, odnosno po objavi u službenom listu. Deca koja su do dana stupanja na snagu ove odluke ostvarivala finansijsku podršku nastavljaju da koriste subvencije pod istim uslovima kao i do sada.

Novi uslov za isplatu subvencija za decu u privatnim vrtićima - obavezno konkurisanje u „Radosnom detinjstvu“, primenjivaće se od 1. septembra 2024. godine za onu decu za koju se prvi put podnose zahtevi za subvenciju, piše 021.

Podsetimo da je rebalansom budžeta predviđeno povećanje iznosa subvencije za 2.000 do 3.000 dinara, u zavisnosti od vrste smeštaja u privatnom vrtiću. Tako će za celodnevni boravak dece uzrasta od šest meseci do tri godine subvencije porasti sa 10.000 na 13.000 dinara, dok će celodnevni boravak dece uzrasta od tri do sedam godina biti povećan sa 8.000 na 10.000 dinara.


Izvor: 021.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 67%
Pritisak: 1001.0 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?