Suspendovan bivši šef novosadske policije, štitio Darka Eleza

09:02:00 06.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Bivši načelnik Policijske uprave Novi Sad Milorad Šušnjić, koji je smenjen u septembru prošle godine nakon što je u javnost procureo snimak na kom se vidi kako Ivan Kontić divljački prebija i lomi ruke jednom mladiću, sada je i suspendovan i udaljen sa posla u MUP, dok su mu policijska značka i oružje oduzeti, nezvanično saznaje portal Nova.rs.

Suspendovan bivši šef novosadske policije, štitio Darka Eleza

foto: screenshot/Youtube/novosadskatelevizija

Na njegov rad poslato je na desetine pritužbi, kako Unutrašnjoj kontroli MUP, tako i Ministarstvu unutrašnjih poslova. Najmanje žalbi je od građana, a većinu prijava su poslali policajci koji su zbog Šušnjića napustili MUP. Te prijave ostajale su u fioci.

Kako navodi portal, na Šušnjićeve radnje se žmurilo sve dok vlasti nisu odlučile da se obračunaju sa nekadašnjom državnom sekretarkom MUP Dijanom Hrkalović. Prema izvorima Nova.rs iz novosadske policije, Šušnjića je na mesto načelnika najveće policijske uprave u Vojvodini postavila upravo Hrkalovićeva.

Šušnjić je, kako piše portal Nova.rs suspendovan jer je držao prijave protiv kriminalaca „u fioci“.

Naime, Šušnjić se sumnjiči da je u periodu dok je bio načelnik štitio Darka Eleza, jednog od najvećih kriminalca u regionu, tako što je prijave protiv njega, u kojma je optuživan za reketiranje i pretnje smrću, tri godine držao u fioci. Šušnjiću je bio dat rok da juče do 14 sati donese kompletan predmet o Darku Elezu koji je krio i preda ga novom načelniku novosadske policije, ali on to nije uradio. Njegov bliski saradnik potvrdio je pre izvesnog vremena da je sve prijave protiv Eleza davao Šušnjiću, ali da ne zna šta se dalje s anjima događalo.


Bogata „biografija“ jednog policajca

Šušnjić je u žižu javnosti dospeo tokom jula meseca prošle godine, kada su policajci, tokom građanskih protesta, brutalno pretukli mladića ometenog u razvoju, prilikom protesta ispred Gradske kuće. U međuvremenu je i njegov aktuelni zamenik Goran Radonjić prvostepeno osuđen zbog premlaćivanja osumnjičenog G. U., što su zabeležile kamere u zgradi policije. Uprkos svemu tome, Milorad Šušnjić je 16. jula, čak, unapređen u čin pukovnika policije, a nakon izbijanja afere Kontić, pod pritiskom javnosti, odlazeći ministar Nebojša Stefanović morao je da ga smeni.

Tokom njegovog mandata pedesetak policijskih inspektora i iskusnih policajaca je napustilo MUP jer nije htelo da radi sa Šušnjićem kao nadređenim.

- On je, po dolasku na čelo PU Novi Sad, sebi formirao praktično privatno odeljenje policije, koje je radilo šta im je volja. Mnogi od njih su, kao aktivni policajci, radili i kao pratnja i obezbeđenje navodnih biznismena, a vrhunac je bio kada je naredio praćenje gradonačelnika - kaže izvor Nova.rs iz policije.

Istovremeno dok je štitio kriminalce, Šušnjić je demonstrirao silu po Novom Sadu, posebno među bivšim kolegama. Bio je poznat po nezakonitoj zapleni automobila svima koji su mu na neki način smetali ili ugrožavali njegov autoritet. Pojedine automobile je znao i po dve godine „da drži na proveri“, uprkos dokazima da su legalno kupljeni od ovlaštenih distributera, ignorišući čak i naloge suda da moraju biti vraćeni vlasnicima.

Takođe, Milorad Šušnjić će ostati upamćen i kao jedini načelnik policije koji nije razgovarao sa gradonačelnikom Novog Sada, a nezvanično se saznaje da su njegovi ljudi čak jedno vreme, na svoju ruku, ili po nalogu Šušnjićevih šefova, čak pratili gradonačelnika Miloša Vučevića.

Po gradu se pričalo da se i materijalni status načelnika policije, koji je često viđan u društvu uspešnih novosadskih investitora, znatno poboljšao po dolasku na čelo policije. Nepunih mesec dana nakon što je smenjen sa mesta načelnika, polovinom septembra 2020. Šušnjić je postao vlasnik vikendice u Bockama, elitnog vikend naseljana Fruškoj Gori, o čemu svedoči i izvod iz katastra u koji Nova.rs ima uvid.

Nekadašnje Šušnjićeve kolege ističu da je on 2004. godine zbog krivičnog dela ugrožavanja sigurnosti, odnosno pucanja na nekom slavlju, čak bio suspendovan i raspoređen na niže radno mesto. Tada je po kazni bio prebačen u policijsku garažu, zadužen za pranje službenih automobila.


Izvor: Nova.rs


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?