Sutra je 271. rođendan Novog Sada

17:01:00 31.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Novi Sad sutra obeležava Dan grada u znak sećanja na 1. februar 1748. godine kada je, ukazom austrougarske carice Marije Terezije, dobio status slobodnog kraljevskog grada. Tim povodom biće održano više manifestacija, parkiranje će biti besplatno, učlanjenje u biblioteku će biti moguće uz 50% popusta. Osim toga, sve bebe koje sutra budu rođene od grada će dobiti 200.000 dinara, a prvorođenoj bebi 1. februara taj ček će uručiti gradonačelnik.

Sutra je 271. rođendan Novog Sada


Sutra u 12 časova, na sceni „Jovan Đorđević“ srpskog narodnog pozorišta biće održana Svečana akademija povodom Dana grada. Na njoj će gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević uručiti Februarsku nagradu ovogodišnjem dobitniku najvišeg gradskog priznanja - Dušanu Tadiću, jednom od najboljih fudbalera Srbije koji je potekao iz FK „Vojvodina“.

Svečanoj akademiji, koja se održava povodom obeležavanja 271. rođendana Grada Novog Sada, prisustvovaće predstavnici republike, pokrajine, grada, ustanova i institucija, diplomatskog kora i druge visoke zvanice, a tokom programa, Opera Srpskog narodnog pozorišta izvešće deo opere Karmina Burana.

Pre toga, Vučević i predsednik Skupštine grada Novog Sada Zdravko Jelušić primiće delegacije gradova i opština koje su u poseti Novom Sadu. Između ostalih, Novi Sad će posetiti predstavnici gradova pobratima kao što su Norič, Budva, Temišvar, Nižnji Novgorod i Gomelj, kao i delegacije Lublina, Krfa, Beča, Kumanova, Banjaluke, Gračanice, Istočnog Sarajeva, Zagreba i Osijeka.

Svečani program u bublioteci

Dan grada biće obeležen i u Gradskoj biblioteci. Direktor Gradske biblioteke i predsednik Novosadskog kluba Dragan Kojić i direktor Škole za dizajn „Bogdan Šuput“ Đura Radišić održaće besedu povodom 70 godina postojanja i rada škole.

U muzičkom delu programa nastupiće Sara Pavlović i Staša Stajić, učenici solo-pevačkog odseka Srednje muzičke škole „Isidor Bajić“ (klasa profesorke Senke Nedeljković) uz korepetitorsku pratnju Sonje Mušikić.

Program će početi u 11 časova.

Takođe, na odeljenju „Đura Daničić“ u 17 časova biće organizovano predavanje o životu i radu Svetozara Miletića. Predavač će biti Dimitrije Mihajlović.

Biće priređena i prigodna izložba knjiga o Novom Sadu, a svaki novoupisani korisnik dobiće na poklon odštampan primerak pesme o Novom Sadu.

Na Dečjem odeljenju, u 12:30 časova, održaće se promocija turističkog vodiča „Novi Sad očima deteta“. Autori ovog vodiča su učenici OŠ „Đorđe Natošević“ u izdanju Strateg projekta d.o.o. U programu učestvuju direktor OŠ „Đorđe Natošević“ Nedeljko Đorđić, akademik Vojislav Dević i učenici nekoliko osnovnih škola u Novom Sadu.

Povodom Dana grada Novog Sada, u petak, 1. februara, Gradska biblioteka omogući će upis članova (dece i odraslih) sa popustom od 50 odsto, tako da članarina za odrasle korisnike iznosi 250, a za decu 150 dinara. Popust traje jedan dan, a članarina važi godinu dana.

Besplatan parking, klizanje i plivanje

Parkiranje u Novom Sadu neće se naplaćivati u petak, 1. februara povodom obeležavanja i proslave Dana grada. „Pauk“ služba će raditi u saradnji sa saobraćajnom policijom, saobraćajnom i komunalnom inspekcijom, kako bi se izbegle saobraćajne gužve usled nesavesnog i pogrešnog parkiranja.

Sportski poslovni centar Vojvodina, Dan grada proslaviće u duhu darivanja, te će na bazenima i u Ledenoj dvorani, ulaz za sve građanske smene biti slobodan.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?