Sutra je "Dan mladog portugizera"

12:11:00 18.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - "Dan mladog portugizera" biće održan sutra, 19. novembra, na početku Zmaj Jovine ulice. Ova manifestacija, koju organizuje vinarija "Mačkov podrum", održava se osmu godinu za redom.

Program počinje od 17 sati. Uz muziku tamburaša i igru folkloraša, posetioci će moći da besplatno probaju čuveni svatovac, kaga su u prošlosti zvali mladi portugizer u kraju odakle dolazi.

Sutra je "Dan mladog portugizera"

"Dan mladig portugizera" obeležava se globalno, u slavu mladih vina poteklih iz Francuske, gde je i nastalo najpoznatije mlado vino, božole. Mlada vina se po pravilu predstavljaju i toče trećeg četvrtka u novembru, a ove godine to je 19. novembar.

Pokretač manifestacije u Novom Sadu je vlasnik „Mačkovog podruma”, Sava Jojić, koji je rekao da mu je, kao rođenom Irižaninu, dužnost da nastavi tradiciju uzgoja samorodnih ili odomaćenih sorti na Fruškoj gori, pa se tako portugizer ponovo našao u njegovim vinogradima.

- Portugizer je kod nas bio dominantno grožđe za proizvodnju crvenih vina. To je sorta koja je neopravdano potisnuta. To više nije marginalno vince koje smo mi nekad pravili kao svatovsko vino. Danas je portugizer, zahvaljujući novim tehnologijama, u stanju da pruži lepa, pitka vina različitih profila. Ove godine je on izvanredan, s lepima aromama, pitak kao mleko – zaključio je Jojić.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?