Sutra počinje Evropska nedelja prevencije raka grlića materice

12:01:00 16.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Evropska nedelja prevencije raka grlića materice ove godine će biti obeležena od 17. do 23. januara pod sloganom „Bolje sprečiti nego lečiti – redovnom kontrolom pobedićemo karcinom grlića materice”.

Sutra počinje Evropska nedelja prevencije raka grlića materice


Cilj obeležavanja je podizanje svesti žena o raku grlića materice i načinima prevencije.

Kako navodi Institut za javno zdravlje Vojvodine, Grad Novi Sad, u saradnji sa Institutom i Domom zdravlja „Novi Sad“, već drugu godinu omogućava besplatnu vakcinaciju protiv HPV četvorovalentnom vakcinom, za devojčice, a od prošle godine i za dečake, uzrasta od 12 do 18 godina. Prema najnovijim najavama Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje, uskoro bi besplatna vakcinacija protiv HPV virusa bila omogućena celokupnoj ciljnoj populaciji.

Kada se dijagnostikuje, rak grlića materice je jedan od oblika raka koji se najuspešnije leči, sve dok se rano otkriva. Karcinomi dijagnostikovani u kasnim stadijumima takođe se mogu kontrolisati odgovarajućim lečenjem i palijativnim zbrinjavanjem. Uz sveobuhvatan pristup prevenciji, pregledu i lečenju, rak grlića materice može biti eliminisan kao problem javnog zdravlja u roku od jedne generacije.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 2 m/s, E
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?