Sutra počinje vakcinacija dece protiv pneumokoka

19:04:00 01.04.2018, Komentara: 0

Sutra će početi vakcinacija dece protiv bakterije pneumokoka. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar rekao je da je uvezeno 165.000 doza ove vakcine, koje su raspoređene u domove zdravlja.

Za bebe od dva meseca obavezne su tri doze, a sve ide o trošku države.

Sutra počinje vakcinacija dece protiv pneumokoka


Svake godine 1,6 miliona ljudi umre od ove bakterije koja izaziva upalu pluća, mahom kod dece mlađe od pet godina. Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Makedonija, Rumunija, još nemaju tu vakcinu u obaveznoj primeni, što prema rečima ministra znači da Srbija razmišlja o našoj deci.

Bakterija pneumokok prenosi se kašljanjem, kijanjem ili dodirivanjem zaraženih predmeta, a potom unošenjem u organizam preko usta ili nosa. Najčešće izaziva zapaljenje srednjeg uha, sinusa i bronhitis, ali je opasna jer je uzročnik i životno ugrožavajućih bolesti kakve su upala pluća, meningitis i sepsa.

U lečenju pneumokoknih infekcija se uobičajeno koristi antibiotska terapija, ali se, zbog rastuće neosetljivosti bakterija na njih, prvenstveno preporučuje prevencija vakcinacijom.

Dosad su vakcinu besplatno dobijala deca uzrasta između dva meseca i navršenih pet godina kod koje je pneumokok izazivao težu kliničku sliku, naročito deca bez slezine, sa srpastom anemijom, hroničnim kardiovaskularnim i plućnim bolestima, dijabetesom, bolestima jetre i bubrega, s malignim oboljenjima i oslabljenim imunitetom. To je činjeno polisaharidnom vakcinom (Pneumo23), pacijent je primao jednu dozu vakcine, a nakon od 3 do 5 godina i jednu dozu revakcine, što obezbeđuje zaštitu od 80 do 95 odsto.

Drugu, tzv. konjugovanu vakcinu (Prevenar ili Synflorix), koja se daje deci od navršena dva meseca života, roditelji su plaćali, a kako se primaju tri doze sa razmakom od 4 do 8 nedelja, sa revakcinacijom u drugoj godini života, morali su da izdvoje oko 9.000 dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?