Sutra prazne tezge na novosadskim pijacama zbog protesta pijačnih prodavaca

20:03:00 29.03.2022, Komentara: 1

Novi Sad – Većina tezgi na novosadskim pijacama sutra će biti prazne jer zakupci idu u Beograd na protest zbog uvođenja elektronske fiskalizacije. Kako navode u Fejsbuk grupi „Limanska pijaca“, oni zakupci koji nisu u mogućnosti da idu u Beograd sutra neće otvarati svoje tezge.

Sutra prazne tezge na novosadskim pijacama zbog protesta pijačnih prodavaca


Pijačni prodavci će početi protestnu šetnju sutra, tačno u podne, na Savskom trgu kod spomenika Stefanu Nemanji, a krajnje odredište je zgrada Predsedništva, gde će, kako navode u saopštenju, ostati do ispunjenja zahteva. Ova protestna šetnja Beogradom je u organizaciji Udruženja pijačnih prodavaca „Opstanak“.

Oni protestuju zbog uvođenja fiskalnih kasa na pijacama, odnosno zbog toga što ih zakon obavezuje da počev od 1. maja moraju da izdaju fiskalne račune.

Oni koji imaju registrovana Privredna gazdinstva su jedini koji su, po novoj klasifikaciji zanimanja, izuzeti od novog zakona o fiskalizaciji, ali samo u slučaju da sami na pijaci prodaju isključivo svoje proizvode, što je, za prave poljoprivrednike, neizvodljivo.

- Oni neće gubiti svoje dragoceno vreme za tezgom, niti mogu da proizvedu toliko toga da imaju celu godinu prodavati, bez da išta dokupe - navodi se u saopštenju pijačnih prodavaca.

Prodavci traže potpuno ukidanje fiskalizacije za sve pijačne prodavce i poručuju da vlast ubija duh pijace, te da je ovo borba za opstanak svih oni koji rade na pijacama širom Srbije.

Pijačni prodavci naglašavaju da ne beže od dažbina, da žele da nastave da rade pošteno i plaćaju zakupe, ali da oni nisu zakupci lokala i podsećaju da na tezgama nemaju ni struju, zaklon od vremenskih nepogoda, grejanje, niti klime, neretko ni vodu, nemaju ni normalne toalete koje inače nemalo plaćaju.

U Fejsbuk grupi „Limanska pijaca“ 14. marta je objavljen snimak gotovo puste ove pijace. Samo dva dana kasnije većina pijačnih prodavaca je bila na protestu u Beogradu o čemu možete čitati OVDE


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

NV

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Treba pod obavezno uvesti fiskalizaciju na pijace svim nakupcima!Oni su obicni trgovci kao I u svim prodavnicama,jedino iz fiskalizaciju pod obavezno treba izuzeti proizvodjaca koji prodaju robu koju su sami proizveli!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 1 m/s, ENE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?