Sutra predaja zahteva za zaštitu Šodroša

17:06:00 14.06.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Građani i aktivisti treći dan protestuju protiv seče stabala na priobalju Dunava, u blizini plaže Šodroš, a koja je počela zbog potrebe izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. Prvi protest održan je pre dva dana i od tada oni dane i noći provode u „Šodroš Survivor kampu“, kod Kajakaškog kluba Liman.

Sutra predaja zahteva za zaštitu Šodroša


Sastanke održavaju svake večeri u 18h, a dobrodošli su svi građani koji žele da im pomognu u realizaciji aktivnosti. Sinoć su dogovorili da u narednim danima očiste okruženje, organizuju izložbe i kreativne radionice, predavanja i tribine, kao i da održavaju igre u vodi i pored vode.

Pozvali su građane da sutra, 15. juna 2022. u 11 časova zajedno predaju Gradu Novom Sadu – Kancelariji gradonačelnika – zahteve za zaštitu Šodroša, a u vezi sa nedavnom sečom stabala.

Navode da su se građani i ekološki aktivisti samoorganizovali jer žele da sačuvaju jedinu preostalu oazu prirode u Novom Sadu. Seča šume koja čuva od poplava i građevinski radovi bez ijedne dozvole hitno moraju stati, navode aktivisti u svojoj objavi na Fejsbuk profilu Ekološkog fronta Novi Sad.

Njihovi zahtevi su:

1. Potpuna obustava radova.
2. Javno objaviti sva zakonom propisana dokumenta u vezi sa izgradnjom mosta obilaznice u nastavku Bulevara Evrope.
3. Pokretanje krivičnih i prekršajnih postupaka protiv izvođača radova koji vrše bespravnu seču stabala na parceli 7386/7 KO Novi Sad II.
4. Formalna zaštita lokaliteta (Kameničke Ade, Dunavca, Šodroša i Ribarskog ostrva) kao Parka prirode, odnosno Spomenika prirode.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?