Sutra protest na Trgu slobode zbog femicida u Rakovcu

19:02:00 20.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Aktivistička grupa „Žene za promene“ iz Novog Sada organizovaće sutra protestnu akciju i njome ukazati na dva nova femicida koja su se dogodila 18. februara u Rakovcu. Protestna akcija će se održati na Trgu slobode u 17 časova.

Sutra protest na Trgu slobode zbog femicida u Rakovcu


- Želimo da naglasimo ozbiljnost situacije u kojoj se nalazimo, s obzirom na 28 femicida u Srbiji u 2023. godini i još dva kojima započinje strašni popis u 2024. godini. Izgubili smo još dva ženska života, uprkos činjenici da je nasilniku bila izrečena mera zabrane prilaska. Kao i u mnogim slučajevima do sada, nasilnik nije poštovao izrečenu zabranu, a institucije i dalje ne nalaze način da kontrolišu kretanje onih koji su pretnja bezbednosti žena – navedeno je pozivu na skup.

Dodaju da je cilj akcije da se uputi snažna poruka nadležnim institucijama da izricanje mera zaštite nisu dovoljne, već da se moraju preduzeti konkretni koraci u zaštiti žena i sprečavanju nasilja i femicida.

Više javno tužilaštvo u Novom Sadu je danas, nakon saslušanja osumnjičenog za ubistvo bivše supruge i njene majke u Rakovcu, predložilo određivanje pritvora uhapšenom. Tužilaštvo je dvostruko ubistvo okvalifikovalo kao teško ubistvo, za šta je zaprećena kazna zatvora u trajanju od najmanje 10 godina ili doživotni zatvor.

B. R. (48) se sumnjiči da je na svirep način ubio bivšu suprugu D. R. i njenu majku N. Č. ujedno kršeći zabranu prilaska koja mu je određena zbog nasilja u porodici.

Dvostruko ubistvo dogodilo se u nedelju, 18. februara u Rakovcu. On je sam pozvao policiju da se prijavi i sačekao policajce. Kod sebe je imao nož kojim je počinjeno ubistvo. B. R. je imao zabranu prilaska zbog prijava nasilja.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
24°
Vlažnost: 61%
Pritisak: 999.0 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Pet 13° - 17° Pljusak
Sub 11° - 22° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?