Sutra protest "Novinari ne kleče - Izbori nisu smena"

10:01:00 24.01.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Protest "Novinari ne kleče - Izbori nisu smena" biće održan sutra, 25. janura od 19 sati, na Trgu slobode.

Cilj protesta je odbrana prava građana na informisanje u javnom interesu i otpor seksizmu i rodnoj diskriminaciji u izjavama i postupcima nosilaca državnih funkcija. Zato su organizatori istakli svoje zahteve.

Sutra protest "Novinari ne kleče - Izbori nisu smena"

Od ministra Nebojše Stefanovića traži se da prestane da se neodgovorno ponaša, zastrašuje javnost i vrši pritisak na pravosuđe neosnovanim optužbama na račun novinara. Zbog situacije u kojoj su se našli novinari u Pančevu, zahteva se da Srpska napredna stranka prestane da primorava novinare da se učlanjuju u stranku, kako bi zadržali posao. Traži se i poštovanje autorskih prava novinara i fotoreportera i protivi novom tumačenju Zakona o autorskim i srodnim pravima, kojim se krše osnovna profesionalna prava fotoreportera. Naglašavaju da se ovim tumačenjem dodatno otežava položaj medija i onih koji u medijima rade.

Postavlja se pitanje i ministru informisanja Ivanu Tasovcu.

"Poštovani ministre, šta ste konkretno preduzeli povodom praćenja, vređanja, verbalnog progona i ucenjivanja novinara i novinarki? Ivan Tasovac dužan je takođe da položi račune šta je (i da li je išta) učinio da zaštiti dostojanstvo novinarske profesije i obezbedi nam uslove za normalan rad. Odgovore na ova pitanja dugovaće novinarima i posle isteka mandata", piše u pozivu na protest.

Osim u Novom Sadu protest će biti održan i u Beogradu, Kragujevcu, Nišu, Novom Pazaru, Čačku, Šapcu, Kikindi, Mladenovcu i Lazarevcu. Povod za početak ovih protesta bio je komentar ministra Bratislava Gašića upućen koleginici Zlatiji Labović, odnosno zahtev da on zbog toga bude smenjen. Premijer je tu smenu obećao, ali je nije sproveo.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 998.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?