Sutra prva javna prezentacija novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada

19:01:00 09.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Prva javna prezentacija Nacrta generalnog urbanističkog plana Grada Novog Sada biće održana sutra, 10. januara, u amfiteatru Spensa sa početkom u 10 časova. Prezentacije će biti održane na istom mestu i 14. i 21. januara.

Sutra prva javna prezentacija novog Generalnog urbanističkog plana Novog Sada

foto:Ekološki front, Fejsbuk

Javna sednica komisije za planove biće održana 12. februara, a izveštaj komisije trebalo bi da bude završen do 5. marta, nakon čega se planira da početkom marta plan bude upućen ka Gradskom veću i predložen Skupštini grada na usvajanje.

Nacrt GUP-a prethodno je bio predstavljen medijima 27. decembra, a dan kasnije postavljen je na interent stranicu Urbanizma i postavljen u mesnim zajednicama na teritoriji Grada.

Od stvari koje se menjaju novim Planom, građane i aktiviste najviše je zabrinulo područje bivšeg brodogradilišta, koje je prethodno u vodnim uslovima „Voda Vojvodine“ označeno i kao atraktivna lokacija za gradnju, a gde prava korišćenja ima Galens. U GUP-u se navodi da će Novosađani promenom namene prostora brodogradilišta dobiti kvalitetan izlazak na reku, sa raznovrsnim sportsko-turističkim sadržajima, dok će na prostoru starog brodogradilišta i sadašnje kasarne rečne flotile, biti formirani kompleksi sa stambenim i poslovnim sadržajima, okruženi javnim prostorima. Dodaje se i da će se u okviru ovog dela grada nalaziti šetališta, ozelenjene površine i biciklističke staze, te da će ovaj prostor biti pristupačan svim građanima i postati novi urbani i socijalni kvalitet uređenja obale. U nacrtu GUP-a navodi se i da je realizacija tog projekta uslovljena dogradnjom nasipa, odnosno sistema odbrane od poplava.

Ovaj kompleks građanima je poznatiji kao „Novi Sad na vodi“.


Ekološki front poziva Novosađane da prate donošenje GUP-a


Novosadski Ekološki front pozvao je Novosađane da sutra isprate prvu prezentaciju Nacrta generalnog urbanističkog plana.

- Novosadske građanske inicijative i organizacije, uz pomoć stručnjaka iz različitih oblasti, analiziraju Nacrt. Smanjivanje zelenih površina, ubacivanje stanogradnje na površinama koje su bile namenjene za sportsko rekreativne sadržaje, neurednost i neusaglašenost dokumenta sa realnim stanjem i potrebama glavne su odlike Nacrta GUP Novi Sad 2030 - poručuju iz Ekološkog fronta.

Oni dodaju i da je sam Plan usaglašen sa potrebama investitora u cilju daljeg bogaćenja, pre svega Galensa i firme koja se povezuje sa Slobodanom Milićem Bocarom, nekadašnjim savetnikom Miloša Vučevića, danas direktorom VD Šajkaška.

- Pozivamo građane da najozbiljnije shvate značaj ovog dokumenta koji će odrediti razvoj grada u narednom periodu i direktno uticati na kvalitet njihovog života, te da nam se priključe. U cilju bogaćenja investitora, direktno se zavlači ruka u džep Novosađana i Novosađanki, sa bezumnim idejama povlačenja i izgradnje novog nasipa u koritu reke, u situaciji kada ova gradska vlast nije sposobna da popravi bazen nepune dve godine - stoji u saopštenju.

Svoje nezadovoljstvo saželi su i u videu koji su objavili na svojoj Fejsbuk stranici.

Nacrt Generalnog urbanističkog plana možete videti nainternet prezentaciji JP "Urbanizam".


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Slaba kiša
11°
Vlažnost: 94%
Pritisak: 995.4 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Sre 9° - 15° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?