Svaki drugi stanovnik Novog Sada umre od kardiovaskularnih bolesti

12:01:00 18.01.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Prema poslednjoj analizi zdravstvenog stanja stanovništva, koju je uradio Institut za javno zdravlje Vojvodine, vodeći uzroci smrtnosti stanovništva Novog Sada su hronične nezarazne bolesti poput kardiovaskularnih, zatim tumori, bolesti sistema za disanje i bolesti sistema za varenje. Na ove bolesti „odlazi“ 82,4% ukupnog mortaliteta.

Svaki drugi stanovnik Novog Sada umre od kardiovaskularnih bolesti


Kako piše Dnevnik, od bolesti sistema krvotoka umrla je skoro svaka druga osoba (skoro 46 odsto), dok su tumori drugi uzročnik smrtnosti od kojih je umrla svaka četvrta osoba (25,5 odsto). Slede ih bolesti sistema za disanje (sedam odsto), bolesti sistema za varenje (oko četiri odsto) i povrede, trovanja i ostale posledice sponjašnjih uzroka (2,5 odsto).

Kod muškaraca su najučestaliji bili maligni tumori dušnika, dušnica i pluća (28 odsto), maligni tumori debelog creva, završnog creva i čmara (skoro 19 odsto) i maligni tumor prostate (oko osam odsto). Kod žena su najčešći uzrok smrti bili, kao i kod muškaraca, maligni tumori dušnika, dušnica i pluća (20,5 odsto), zatim maligni tumori dojke (približno 17 odsto) i debelog, završnog creva i čmara (skoro 12 odsto).

Novosađani su se lekarima u domovima zdravlja njačešće javljali zbog esencijalne arterijske hipertenzije, dok su vodeći uzroci u vanbolničkom obolevanju odraslog stanovništva dominirale bolesti sistema za disanje, krvotoka, mišićno - koštanog sistema i vezivnog tkiva, ali i duševni poremećaji i poremećaji u ponašanju. Deca predškolskog i školskog uzrasta pedijatrima su najčešće odlazila zbog infekcije gornjih respiratornih puteva i drugih virusnih bolesti.

Prosečna starost stanovništva Novog Sada je približno 41 godina, a izraženo je starenje stanovništva. Stopa smrtnosti odojčadi ima nisku vrednost, što ukazuje na dobru zdravstvenu zaštitu majke i deteta. Najčešći uzroci obolevanja žena bile su druge komplikacije trudnoće, porođaj i bolesti menopauze.

Što se tiče zaraznih bolesti, značajna patologija novosadske populacije ostaju crevne zarazne bolesti koje čine čak 52 odsto, a poseban potencijalni problem predstavnjaju trovanja hranom uzrokovana salmonelama i drugim mikroorganizmima, navodi se u dokumentu.

Seksualno prenosive zarazne bolesti i dalje ostaju značajna patologija stanovništva. U 2020. godini broj otkrivenih HIV pozitivnih osoba je na uobičajenom nivou, dok je broj obolelih osoba skoro dva i po puta manji u odnosu na prethodnu godinu. I dalje je vodeća bolest iz ove grupe infekcije izazvane hlamidijazom.

S obzirom na to da su najznačajniji zdravstveni i javno-zdravstveni problemi Novosađana masovne nezarazne bolesti, za njihov nastanak su najodgovorniji faktori rizika koji su preventabilni, navodi se u analizi. To su nepravilna ishrana, fizička neaktivnost, pušenje, gojaznost, hipertenzija i slično.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?