Sve češće odbijanje vakcinacije u Vojvodini

10:07:00 17.07.2017, Komentara: 0

Novi Sad - U Vojvodini prošle godine 29.000 dece nije vakcinasano, odnosno revakcinisano nekom od obaveznih vakcina, od toga tek svako peto dete iz medicinskih razloga, podaci su Instituta za javno zdravlje Vojvodine.

Sve češće odbijanje vakcinacije u Vojvodini

Tome su, kako kažu u Institutu, doprineli i neodazivanje, ali i odbijanje vakcinacije, a sprovođenje programa obavezne vakcinacije u 2016. godini u Vojvodini bilo je otežano zbog diskontinuiteta u snabdevanju pojedinim vakcinama. Dodatno opterećenje su, kažu, i sve intenzivnije antivakcinalne poruke na društvenim mrežama i u medijima.

Deca koja se ne vakcinišu, navode u Institutu, lako mogu oboleti od bolesti protiv kojih se i sprovodi imunizacija, poput tuberkuloze, malih boginja, rubeole, zaušaka, kao i hepatitisa B, velikog kašlja, difetrije, tetanusa, dečje paralize i oboljenja izazvanih hemofilusom influence tip b.

Vakcinacija je po Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti obavezna

Zakonom su predviđene kazne za roditelje koji odbijaju vakcinaciju. Kazne su novčane, u rasponu od 30.000 do 150.000 dinara.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: Apotek Hjartat / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
17°
Vlažnost: 59%
Pritisak: 1004.0 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?