Sve o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke

17:10:00 23.10.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Posle bolesti krvnih sudova, zloćudni tumori su najrasprostranjenija bolest u Novom Sadu. A maligni tumori dojke najčešći su uzrok smrti Novosađanki (19,1%). Svake godine u Srbiji od ove vrste tumora umre 1.600 žena. To je poražavajuće, pogotovo ako znamo da ranim otkrivanjem smanjujemo smrtnost žena i poboljšavamo mogućnost izlečenja. U oko 97% slučajeva lečenje raka dojke je uspešnije ukoliko je promena do 1 cm!

Sve o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke


Povodom 24. oktobra, Svetskog dana borbe protiv kancera dojke, Asocijacija za unapređenje zdravlja i Uprava za zdravstvo grada Novog Sada organizuju tribinu „Život bez raka“. Tribina će biti održana sutra, u utorak, 24. oktobra, u 18 sati u prostorijama Visoke strukovne škole za vaspitače (Petra Drapšina 8).

Na ovoj tribini učestvuju eminentni stručnjaci - onkolozi sa Instituta za onkologiju Vojvodine u Sremskoj Kamenici, predsednica Nacionalne asocijacije lečenih od raka i dobitnik prvog Nacionalnog priznanja za borbu protiv raka dojke primarijus dr Đerđi Šarić, predstavnici Asocijacije za unapređenje zdravlja, Doma zdravlja „Novi Sad“ i dr Dragan Ivanov sa Visoke strukovne škole za vaspitače. Učestvuju gosti iz američke ambasade u Beogradu gde će Kejt Hejden govoriti o različitim tipovima raka dojke.

Sve posetiteljke moći će da nauče sve o samopregledu dojke, a o tome će ih edukovati viša medicinska sestra specijalizovana za prevenciju, koja radi u Centru za preventivne zdravstvene usluge pri Domu zdravlja „Novi Sad“ i aktivna članica Asocijacije za unapređenje zdravlja Vesna Imbronjev.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
15°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 998.5 mb
Vetar: 2 m/s, NNE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?