Sve više obolelih od šuge

11:07:00 21.07.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Ovog meseca registrovano je skoro 20 odsto više obolelih od šuge u odnosu na prethodni period, pokazuju podaci Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Oni navode da je u proteklih mesec dana šuga registrovana kod 164 osobe.

Prema podacima Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Novi Sad, u Vojvodini se svake godine registruje oko 2.000 obolelih od šuge. Među studentima Univerziteta u Novom Sadu postoji trend porasta obolelih u odnosu na predhodnih pet godina. Na porast broja obolelih utiče nepravovremeno postavljena dijagnoza, izmenjena klinička slika i spavanje u istom krevetu s drugim osobama.

Sve više obolelih od šuge

Iako je u prošlosti šuge bila pripisivana siromaštvu, lošim higijenskim uslovima i prenaseljenosti, činjenica je da od šuge obolevaju ljudi svih socijalnih kategorija bez obzira na pol i uzrast, kao i nivo lične higijene.

Šuga se prenosi direktnim, ali produženim kontaktom s kožom zaražene osobe. Kod odraslih najčešći put prenošenja šuge je seksualni kontakt. Treba reći i da se šugarac ne prenosi kontaktom s kućnim ljubimcima ili drugim životinjama.

Najčešći simptom je intenzivan svrab, pogotovo noću ili pri boravku u toploj prostoriji. Na koži se vide promene nalik na bubuljice (tzv. papule) i plikove (vezikule), posledica alergijske reakcije na antigene parazita. Promene na koži i svrab mogu da zahvate veći deo tela, ili su ograničene na kožu ručnih zglobova, laktova, pazušnih jama, između prstiju ruku, bradavica, stomaka i butina. Kod odojčadi i male dece najčešće je zahvaćena koža glave, lica, vrata, dlanova i tabana. Moguće su komplikacije u vidu sekundarne bakterijske infekcije nastalih češanjem.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
16°
Vlažnost: 88%
Pritisak: 1004.6 mb
Vetar: 1 m/s, NNE
Sre 13° - 22° Poslepodnevni pljuskovi
Čet 13° - 21° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?