Svečanom ceremonijom u centru grada obeležen rođendan Svetozara Miletića

16:02:00 23.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Godišnjica rođenja Svetozara Miletića obeležena je na Trgu slobode, kod spomenika posvećenom ovom vođi Srba u Austrougarskoj krajem 19. veka.

Svečanom ceremonijom u centru grada obeležen rođendan Svetozara Miletića


Na Trgu slobode je održana ceremonija uz polaganje venaca i govore zvaničnika. Na taj način je obeleženo 198 godina od Miletićevog rođenja. Program su organizovali Vlada Republike Srbije i Odbor Vlade Republike Srbije za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Srbije u saradnji sa Gradom Novim Sadom..

Kako je saopšteno, predlog da se obeležava ovaj datum je usledio nedavno, pa je on sad uvršten u Državni program obeležavanja godišnjica kada je reč o istorijskim događajima i oslobodilačkim ratovima Srbije.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Vlade Srbije, i to Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Prisutni su bili predstavnici više pokrajinskih sekretarijata, raznih ustanova, službi i novosadskih preduzeća, sveštenstvo i drugi gosti. A bilo je i dosta zainteresovanih građana koji su se okupili neposredno pred početak ceremonije.

Nakon govora zvaničnika, nastupio je hor Muzičke škole „Isidor Bajić“ pod dirigentskom palicom Tamare Adamov Petijević, kao i tamburaški ansambl učenika te škole.

Svetozar Miletić, rođen je u Mošorinu 22. februara 1826. godine. Bio je srpski pravnik, novinar i političar, doktor prava, advokat u Novom Sadu i narodni poslanik. Jedno vreme bi je i gradonačelnik Novog Sada i jedan je od najznačajnijih i najuticajnijih srpskih političara u Austrougarskoj, druge polovine XIX veka.

Svetozar Miletić, smatra se za jednog od najobrazovanijih Srba svog vremena i začetnika borbe za nacionalno oslobođenje srpskog naroda severno od Save i Dunava. Kao najmlađi gradonačelnik Novog Sada proglasio je srpski jezik zvaničnim, a ukinuo nemačku realku. Zalagao se i za podizanje zdanja Gradske kuće u srpskom delu Novog Sada i bio je jedan od osnivača Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu. Umro je 4. februara 1901. godine u Vršcu, a sahranjen je na Uspenskom groblju u Novom Sadu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
21°
Vlažnost: 60%
Pritisak: 1010.5 mb
Vetar: 6 m/s, SE
Ned 10° - 27° Sunčano
Pon 12° - 28° Jak vetar

Anketa

Treba li poništiti izbore?