Svega 35 od 2.400 prijavljenih priznalo primanje mita

18:11:00 07.11.2018, Komentara: 0

Novi Sad - Od 2.400 osoba protiv kojih je Posebnom odeljenju za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Novom Sadu podneta krivična prijava, svega njih 35 priznalo je delo za koje se tereti, piše list Politika.

Svega 35 od 2.400 prijavljenih priznalo primanje mita

To znači da je krivicu za neko koruptivno krivično delo priznao svaki 68. prijavljeni. Osuđujuća presuda izrečena je za 47 prestupnika, odnosno svakom 51. prijavljenom, a tužilaštvo trenutno procesuira 670 osoba.

Kada je 1. marta ove godine Posebno odeljenje za borbu protiv korupcije pri Višem tužilaštvu u Novom Sadu počelo da radi, iz drugih tužilaštava, odnosno onih koja su do tada postupala, preuzeti su predmeti 1.647 okrivljenih.

"Od ovog broja, njih 99 odgovaralo je za krivična dela protiv privrede, 76 za krivična dela protiv službene dužnosti, a čak 1.472 osobe za neko od krivičnih dela sa koruptivnim elementima. Do početka novembra ove godine, primljeni su predmeti za još 753 osobe, tako da je sada ukupan broj u ovom tužilaštvu 2.400", navode u Posebnom odeljenju pri novosadskom Višem tužilaštvu.

Oni postupaju u procesima formiranim zbog koruptivnih krivičnih dela na području Apelacionog suda u Novom Sadu, što znači da su u njihovom delokrugu rada, osim slučajeva iz tog grada, i oni iz Subotice, Sombora, Zrenjanina, Sremske Mitrovice i Šapca, odnosno iz čitave Vojvodine.

U tužilaštvu napominju da su slučajevi sa kojima se susreću u praksi različiti. Pokrenuta je istraga protiv 11 policijskih službenika, zbog sumnje da su primali mito ili zloupotrebili službeni položaj, postupak je pokrenut protiv više osoba osumnjičenih za davanje mita, dok se istraga vodi i protiv načelnice Poreske uprave u Kanjiži jer se sumnja da zloupotrebom službenog položaja pribavila imovinsku korist od 10,5 miliona dinara.

Izvor: Politika

Ilustracija: Images Money / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 75%
Pritisak: 1008.8 mb
Vetar: 3 m/s, NNW
Uto 2° - 11° Malo i umereno oblačno
Sre -1° - 14° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?