Svetini gimnazijalci ambasadori na Festivalu nauke

19:05:00 31.05.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Učenici Gimnazije „Svetozar Marković“ na ovogodišnjem Festivalu nauke u Beogradu postali su amabasadori nauke.

Svetini gimnazijalci ambasadori na Festivalu nauke

Foto: Gimnazija „Svetozar Marković“



Oni su učestvovali na ovom najvećem naučnom događaju u regionu jugoistočne Evrope koji je organizovan pod sloganom „Novo doba“.

Festival je okupio više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva i tom prilikom je predstavljeno više od 170 naučnih programa.

- Naši učenici su interaktivnim postavkama predstavili jednostavne eksperimente koji su bili sastavni deo projektnih aktivnosti kao i rezultate do kojih su došli u okviru projekta „Planeta mora biti zdrava“. Sve aktivnosti imale su za cilj da povežu različite prirodne fenomene sa brigom o zdravlju i životnoj sredinikao i da doprinesu razvijanju odgovornog odnosa prema našoj Planeti - navode u Gimnazije „Svetozar Marković“.

Kako pojašnjavaju u školi, učenici su na festivalu predstavili jednostavne instrumente za merenje brzine vetra i vlažnosti vazduha kao i prečišćivače vazduha i vode koje su sami napravili i koristili za potrebe istraživanja.

- Veliku pažnju privukla je i interaktivna edukativna video-igra Filter master koju su u okviru projektnih aktivnosti učenici dizajnirali – ističu u Gimnaziji „Svetozar Marković“.

Školama koje se ističu svojim radom na polju nauke, Festival nauke je dodelio priznanje Ambasador nauke, a među dobitnicima ovog priznanja za 2023. godinu nalazi se i Gimnazija „Svetozar Marković“ iz Novog Sada.

Gimnaziju „Svetozar Marković“, na Festivalu nauke, predstavljali su Krndija Petar, Krndija Milica, Lana Vucelja, Miloš Drakul, Anastasija Balać, Mina Cigulov, Milica Rajek i Lana Lalić.

- Naše ambasadorke i ambasdori imaju misiju da u narednom periodu prenose znanje i ljubav prema nauci vršnjacima - navode u školi.

Inače, mentor učenicima je bila Gordana Hajduković-Jandrić, profesor fizike u Gimnaziji „Svetozar Marković“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
21°
Vlažnost: 43%
Pritisak: 995.2 mb
Vetar: 3 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?