Svetski dan poezije online sa 100 pesnika

13:03:00 21.03.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Svetski dan poezije, 21. mart, biće obeležen online preko Facebook stranice i YouTube kanala Društva književnika Vojvodine. Maratonski dan posvećen poeziji trajaće do 22 časa, a čak 100 pesnika će učestvovati u video prilozima ovog jedinstvenog projekta Društva književnika Vojvodine.

Svetski dan poezije online sa 100 pesnika


Cilj festivala je da se oda priznanje nacionalnim, regionalnim i međunarodnim poetskim pokretima, kroz promovisanje i podsticanje čitanja, pisanja, objavljivanja i proučavanja poezije širom sveta.

Društvo književnika Vojvodine, petnaesti put organizuje smotru povodom Svetskog dana poezije, koji se obeležava u svim svetskim značajnijim prestonicama kulture. U ovom online projektu pored pesama na srpskom jeziku, govoriće se i stihovi na mađarskom, slovačkom, rumunskom, engleskom, francuskom, španskom, ruskom i drugim jezicima sveta.

Video snimke svojih pesma u trajanju od dva minuta poslalo je 100 savremenih domaćih i stranih pesnika iz skoro svih značajnih evropskih književnosti.

Od inostranih imena najavljeni su: Žerar Kartije, Gabrijel Alten, Žan Portan, Eduard Moge, Mario Martin, Katalin Ladik, Hans Mihael Špajer, Nikolaj Jeremin, Boris Orlov i drugi.

Domaći književnici koji će se predstaviti online publici su: Radmila Lazić, Pero Zubac, Duško Novaković, Dragan Jovanović Danilov, Dejan Aleksić, Radivoje Šajtinac, Jovan Zivlak, Radomir Andrić, Enes Halilović, Radomir Uljarević i mnogi drugi.

Podsetimo, UNESKO je 1999. godine proglasio 21. mart za Svetski dan poezije, a osmišljen je sa namerom da se javnost podseti na snagu i važnost pesničke reči, koja je na margini društvenog interesovanja, a takođe i da se podrži jezička raznolikost.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
28°
Vlažnost: 55%
Pritisak: 996.6 mb
Vetar: 9 m/s, ESE
Sre 16° - 25° Mogući pljuskovi
Čet 15° - 24° Mogući pljuskovi

Anketa

Treba li poništiti izbore?