Taksa za javne servise 500 dinara, neplatišama sudski izvršitelji

17:06:00 26.06.2015, Komentara: 2

Upravni odbori Radio-televizije Srboje (RTS) i Radio-televizije Vojvodine (RTV) odlučili su da taksa za javne servise od 1. januara bude 500 dinara, mada postoji mogućnost da bude i manja, izjavio je za RTV predsednik upravnog odbora RTS-a Zoran Popović.

Taksa za javne servise 500 dinara, neplatišama sudski izvršitelji

Generalni direktor Radio televizije Vojvodine Srđan Mihajlović kaže da je veoma važno obezbediti mehanizme da procenat naplate takse bude dobar, jer bez tog novca javni servisi teško mogu da ostvaruju svoju ulogu.

Predviđeno je da RTS građanima krajem godine dostavi 12 uplatnica za narednu godinu, koju ovaj mora da uplati do 5. u mesecu za prethodni mesec, a na sva kašnjenja biće obračunata kamata. Protiv neplatiša RTS i RTV pokreću postupak naplate „u skladu sa zakonom”.

A to, prema rečima ekonomiste Gorana Nikolića, znači da bi RTS u slučaju neplaćanja takse prema dužnicima mogao da se ponaša kao komunalna preduzeća.

- RTS bi prvo mogao da šalje opomene pred utuženje. Ukoliko se građani ogluše i na ovakvu opomenu, predmete šalju privatnim izvršiteljima. Oni dug naplaćuju stavljanjem administrativne zabrane na platu ili penziju, a naplata je moguća i oduzimanjem imovine - kaže Nikolić, za Blic.

S druge strane, izvori koji učestvuju u pregovorima RTS i RTV sa nadležnim institucijama i ministarstvima kažu da su pojedine odredbe o naplati takse za javni servis neprimenjive i da će se zatražiti promena Zakona o javnim servisima najkasnije do septembra ove godine.

Kako objašnjavaju, taksa za javni servis nije prepoznata u Zakonu o taksama, pa samim tim se ne zna ni kako bi se obračunavala kamata za neplatiše. Takođe, smatra se i da bi posebna uplatnica za plaćanje bila neefikasna, jer tako ne bi mogli građani da se obavežu zbog čega se razmišlja ponovo o objedinjavaju sa računom za struju.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

2 komentar(a)

Imenjak

, *.dynamic.kdsinter.net

Sto ih pre ugasite to bolje po narod i kucni budzet.I onako nicemu ne sluze jos i gluposti placati...


Gradjanin

, *.ptt.rs

Ovo je bruka i sramota zasta gradjani treba da izdvajaju 500 dinara za cetiri kanala na kojima iskreno receno nema puno sta da se pogleda, izlizane serije matori filmovi politicka prepucavanje, kvizovi, cirkus zvani skupstina jos vam samo fale gatare, SBB isporucuje 80 kanala za 1.100 dinara za vasa 4-ri kanala trebalo bi izdvojiti 50 dinara ali tu postoji problem kako masi direktora isplatiti zaradu kako se odreci bahanalija tipa proslava, ruckova, vecera, pijanki po strankama, benzin za auta dok je prosecna plata naroda 30,000 dinara vi se razbacujete tudjim parama, kako moze privatna televizija da radi i da napreduje bez ikakve nadoknade a vi nemozete!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 998.7 mb
Vetar: 1 m/s, SE
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?