Taksa za javne servise biće do 150 dinara

09:11:00 12.11.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Taksa za RTV i RTS neće biti veća od 150 dinara, najavio je juče premijer Srbije Aleksandar Vučić, a za rad javnih servisa će država iz budžeta uplatiti četiri milijarde dinara. Zato će akciza na gorivo biti povećana za dva dinara - na 139 dinara, čime će se obezbediti deo novca.

Taksa za javne servise biće do 150 dinara


Koliko će od te četiri milijarde dobiti Radio-televizija Vojvodine, a koliko Radio-televizija Srbije za sada nije poznato. Prema Zakonu o javnim servisima, RTS i RTV bi do kraja godine, a potom i svake sledeće godine, trebalo da građanima dostave 12 mesečnih računa za plaćanje takse za narednu godinu. Naplata će biti obavezna za sve, a RTS i RTV će za neizvršenje obaveze plaćanja takse "pokretati postupak naplate u skladu sa zakonom".

Očekuje se da će naplata biti dobra, s obzirom da je prethodno najavljivano da će pretplata iznositi 500 dinara. Obrazlažući odluku Vlade o povećanju plata i penzija (koje je daleko manje nego što su plate i penzije prethodno smanjene), Vučić je rekao da je odlučeno da taksa za javne servise ne bude veća od 150 dinara da penzineri ne bi celo povećanje penzije davali na pretplatu.

"Mislim da je to dobra televizija i da država mora da uloži u nacionalni servis, on ne sme da nestane", rekao je Vučić, govoreći u jedini i verovatno misleći na RTS, kao da RTV ne postoji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1005.4 mb
Vetar: 3 m/s, W
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?