Tamburica prim Janike Balaža krasiće vitrine Muzeja Tamburica festa

13:09:00 02.09.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Tamburica prim legendarnog Janike Balaža krasiće vitrine kao najdragoceniji eksponat budućeg Muzeja Tamburica festa.

Tamburica prim Janike Balaža krasiće vitrine Muzeja Tamburica festa

Foto: printscreen Dnevnik



Naš čuveni panonski šansonjer, Zvonko Bogdan, počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije, rešio je da instrument čuvenog majstora i vođe legendarnih Osam tamburaša s Petrovaradina, donira budućem muzeju i predaće ga u ruke dr Jovanu Pejčiću, osnivaču „Tamburica festa“ na dan otvaranja.

- Istina je, moj sin Sigmund i ja smo odlučili da Janikinu tamburicu poklonimo muzeju Tamburica festa - kaže Bogdan i dodaje da je to prvi prim na kojem je Janika svirao, a u njegovim rukama završio je kao poklon.

- Ja sam Janiki 1980. godine za rođendan napisao i poklonio pesmu „Tamburice moja, moj plamenu beli“, ( kako bi to bilo da se nismo sreli… neka bi te ruka milovala druga, a mene bi večno uvijala tuga…). Obradovao se mnogo i zauzvrat mi pokonio tamburicu, koja je ušla u istoriju - kaže Zvonko Bogdan koji je tamburicu predao sinu Sigmundu, koji živi u Brazilu i koji je dragoceni instrument ovih dana vratio u Srbiju.

- Mnogo sam se obradovao kada mi je Jovan Pejčić, direktor „Tamburica festa“ saopštio da se osniva Muzej tamburaštva. Predložio sam sinu da doniramo Janikin prim, što je on prihvatio. Iskreno da kažem, nije mi lako da se odvojim od takve dragocenosti, ali kada je u pitanju tamburaštvo, tu nema govora. Drago će mi biti da sadašnje i buduće generacije u Muzeju Tamburice mogu da vide instrument koji je ušao u istoriju - rekao je Bogdan počasni predsednik Svetske tamburaške asocijacije.

Dr Jovan Pejčić, osnivač budućeg Muzeja Tamburica festa, ističe da je Janikina tamburica nešto što je nedostajalo duši i tradiciji grada Novog Sada.

- Već više godina sam tragao za Janikinom tamburicom i istinski se obradovao kada sam saznao da je kod Zvonka Bogdana. Svakako da će takva dragocenost biti svedočanstvo tradicije i istorije i svojom „težinom“ nositi čitavu postavku muzeja. Dogovor je da, kada krajem ove godine budemo otvarali muzej, Janikina tamburica na poseban način zauzme svoje mesto u čitavoj postavci - kaže Pejčić.

Aleksandar Antunović, kustos Muzeja Vojvodine, koji učestvuje u organizaciji rada budućeg Muzeja Tamburica festa, naglašava da je Janikina tamburica jedan od reprezentativnih eksponata, s obzirom na činjenicu da nema mnogo drugih predmeta od Janike Balaža.

- Pre izlaganja, tamburica ide u ruke restauratora i konzevratora, da se vidi šta je potrebno za konzervaciju - kaže Antunović.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?