Tate na porođaju tek kada se izgradi nova zgrada porodilišta

13:08:00 07.08.2015, Komentara: 0

Novi Sad - "Mame Novosađanke" pokrenule su peticiju da i otac bebe može da bude prisutan na porođaju svoje supruge. Ali, tako nešto nije moguće dok se ne izgradi nova zgrada porodilišta, poručuju u Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo.

Dok neke mame smatraju da bi im suprug na porođaju bio smetnja, druge bi rado želele da te momente podele sa njim. Iako neki očevi smatraju da bi im takvo iskustvo bilo mučno, ima i onih koji bi rado bili prvi koji će ugledati svoje prinove.

Tate na porođaju tek kada se izgradi nova zgrada porodilišta

Stručnjaci su jednoglasni u tome da je prisustvo oca na porođaju korisno za trudnice, najviše u psihološkom smislu. Uvođenje te prakse, koja se već dugo primenjuje na zapadu, poželele su i "Mame Novosađanke".

I u Betaniji kažu da je sigurno da tate treba da prisustvuju porođaju, ali da bi tako nešto bilo moguće neophodno je da se obezbede tehnički uslovi.

Vesna Kopitović, pokrajinska serkretarka za zdravstvo, kaže da bi u tom slučaju svaka žena trebalo da ima svoju sobu, da ta soba bude od početka do kraja porođaja, a neophodan je i kadar koji nedostajei kako Kliničkom centru Vojvodine tako i drugim zdravstvenim ustanovama u Srbiji.

“Da bi to moglo da se pokrene potrebno je da imate jednu sestru, koja je stalno uz buduću majku, ali i uz oca jer nekad i njemu treba pomoći. Ostvarivanje tehničkih uslova ne možemo da očekujemo pre nego što se izgradi nova zgrada porodilišta, a kada se to desi prisustvo oca na porođaju neće se naplaćivati”, kaže Kopitović.

Izvor: RTV


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 81%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?