Telekom otplatio guvernerki dug za stan

12:11:00 21.11.2015, Komentara: 0

Preduzeće Telekom Srbija preuzelo je na sebe skoro 78.000 evra duga guvernerke Narodne banke Srbije Jorgovanke Tabaković za otplatu njenog četvorosobnog stana u Novom Sadu.

Ugovor o otkupu dela tog stana površine 144 kvadratna metra, Jorgovanka Tabaković potpisala je sa Javnim preduzećem PTT Srbija još 30. maja 2000. godine, u vreme kada je bila na funkciji ministarke za ekonomsku i vlasničku transformaciju u Vladi socijaliste Mirka Marjanovića.

Prema dokumentaciji do koje je došao BIRN, tim ugovorom Tabakovićeva je stekla vlasništvo nad 94 kvadrata (65 odsto) pomenutog stana, pošto ih je otkupila za tadašnjih 8.822,6 nemačkih maraka (DEM).

Telekom otplatio guvernerki dug za stanJorgovanka Tabaković, foto: Kurir

Preostalih 35 odsto površine tog stana u vrednosti od 92.170 DEM , prema Ugovoru o prenosu prava svojine koji je potpisan nešto ranije, 17.02.2000, Tabakovićeva je trebalo da otplati u narednih 40 godina.

Tabakovićeva, međutim, nije platila ni jednu ratu, a ugovorne obaveze koje nije ispunjavala celih 12 godina, preuzima njeno matično preduzeće Telekom Srbija tri meseca nakon što je preuzela funkciju guvernerke NBS.

To se vidi iz Sporazuma o regulisanju međusobnih obaveza koji su 30. novembra 2012. potpisali generalni direktor PTT Srbija Milan Krkobabić i v.d. generalnog direktora Telekoma Srbija Predrag Ćulibrk.

Telekom se „obavezao da ispuni obavezu zaposlene Telekoma (u tom trenutku guvernerke) Jorgovanke Tabaković i plati potraživanje PTT-a u vrednosti 35 odsto idealnog dela stana iz Ugovora o prenosu prava svojine na nepokretnosti“.

U sporazumu piše i da je iznos koji Telekom mora da plati „uvećan za iznos pripadajuće zatezne kamate“ (jer Tabakovićeva nije ispunjavala obaveze koje je preuzela ugovorom sa PTT-om iz 2000. godine).

Tako je Telekom na ime zatezne kamate bio dužan da plati 1.651.573,71 dinar, a za rate koje Tabakovićeva tokom 12 godina važenja ugovora nije plaćala, još 2.101.242 dinara.

Za rate koje tek treba da stignu na naplatu, Telekom je morao da izdvoji još gotovo 5 miliona dinara. Ukupno 8.704.693 miliona dinara (oko 77.700 evra)

BIRN je pokušao da stupi u kontakt sa direktorom Telekoma, Predragom Ćulibrkom. Na telefonske pozive nije odgovarao, a nije odgovorio ni na poruku sa pitanjem – po kom osnovu je Telekom Srbija potpisao sporazum o preuzimanju duga za stan Jorgovanke Tabaković.

Inače, prema podacima registra Agencije za borbu protiv korupcije, Tabakovićeva, od momenta postavljenja na funkciju guvernera od 6. avgusta 2012. godine u Telekomu ima status mirovanja.

Stan u Novom Sadu od 144 kvadrata koji je otplatio Telekom, danas je u vlasništvu guvernerkine kćerke i sina, Milene i Nikole Tabaković.

Oni su kao suvlasnici stana upisani u Katastar nepokretnosti Novog Sada na osnovu rešenja izdatog 6. novembra 2012, 24 dana pre nego što se Telekom sa PTT-om sporazumeo da preuzme guvernerkin dug za taj stan, piše BIRN.

Izvor: BIRN


Tabaković: Niko za mene nije preuzeo obavezu

Guverneka Jorgovanka Tabaković rekla je u pisanoj izjavi za N1 da je sporni stan služio kao sredstvo političkih ucena i da joj je deset godina bilo onemogućivano da trećinu stana otkupi po tržišnim uslovima.

"To je sve drugo, samo ne istraživanje. Stan dobijen pre 16 godina, pod uslovima pod kojima su dobili mnogi zaposleni u Pošti i Telekomu, služio je kao predmet pritiska, političkog ucenjivanja, bezuspešno. Otkup pod uslovima koji je važio za sve, uskraćivan je meni i mojoj porodici više od deset godina. Sve ponude da otkupim trećinu po tržišnim uslovima odbijene su nezakonito i dokaze za to imate i u Telekomu i u Pošti. U skladu sa pozitivnim i važećim propisima dobila sam stan kao mnogi, otkupila dve trećine po zakonu o stanovanju kao mnogi. I posle decenijske agonije na mene je konačno primenjena Odluka koju vam dostavljam, u kojoj je ključna Tačka 7. Niko za mene nije preuzeo nikakvu obavezu, niti mi je iko učinio pogodnost koja nije primenjena na sve ostale zaposlene u Telekomu", rekla je u pisanoj izjavi guvernerka Tabaković za N1.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 1002.0 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Uto 4° - 12° Promenljivo oblačno
Sre 7° - 13° Kiša

Anketa

Izlazite li na izbore?