Telep dobio igralište „Pipi Duga Čarapa“

17:05:00 31.05.2021, Komentara: 0

Novi Sad – Novi Sad je na uglu Bulevara patrijarha Pavla i Banijske ulice dobio novo dečije igralište. Mališani sa Telepa će od danas moći da se igrali na „Pipi igralištu“, koje je dobilo naziv povodom 75. rođendana književnog lika Pipi Duga Čarapa.

Telep dobio igralište „Pipi Duga Čarapa“


Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević zajedno je sa ambasadorom Kraljevine Švedske NJ. E. Janom Lundinom prisustvovao prezentaciji uspešno okončanog projekta izgradnje „Pipi igrališta“ u Novom Sadu. Predstavljanju projekta u Gradskoj kući prisustvovali su i predstavnici mnogobrojnih društveno-odgovornih švedskih firmi koje su učestovale u finansiranju postavljanja novog igrališta. Tzv. “Pipi igralište” postavljeno je povodom 75. rođendana Pipi Duge Čarape koji se obeležava ove godine.

- Negujemo kontinuitet u saradnji sa Ambasadom Kraljevine Švedske i to kroz više projekata u našem gradu. U godini obeležavanja rođendana ovog lika švedske književnice Astrid Lindgren, zajedno ističemo značaj bajkovite priče o Pipi Dugoj Čarapi, koja, ipak, ima i duboku simboličnu vrednost o pravima deteta. Ovo je i svojevrsna kruna saradnje Grada i Ambasade i zahvaljujem na petogodišnjoj plodotvornoj saradnji ambasadoru Janu Lundinu. Ovo dečje igralište niklo je baš u delu grada koji se rapidno razvija, koji je novom infrastrukturom i objektima preporođen, a sada su mališani iz tog kvarta dobili divno igralište - rekao je gradonačelnik Miloš Vučević, koji se sa ambasadorom Švedske Janom Lundinom sastao u Gradskoj kući.

Telep dobio igralište „Pipi Duga Čarapa“


Ambasador Kraljevine Švedske Jan Lundin je istakao da je to igralište poklon švedskih kompanija za decu Novog Sada, kao i to da su sprave na igralištu prilagođene i deci sa posebnim potrebama.

- Pipi Duga Čarapa je lik koji je simbol snažnog deteta koje ima svoju ideju o tome šta je pravedeno i sprovodi tu ideju u delo, a pri tome ima veoma tešku i složenu porodičnu situaciju. Ona se u tim okolnostima bori za ostvarivanje svojih prava, a njena priča decenijama skreće pažnju celokupnom društvu da bi upravo tako trebalo da bude organizovano, da deca budu zaštićena i da uživaju sva prava – rekao je ambasador i naglasio da ga raduje to što se priprema novi Zakon o porodici i pravima deteta, gde nema mesta nasilju i da će to biti pozitivan doprinos pravima deteta u Srbiji.

Telep dobio igralište „Pipi Duga Čarapa“


Igralište je sponzorisalo 12 švedskih firmi sa sedištem u Srbiji, uz pokroviteljstvo i asistenciju Ambasade Kraljevine Švedske u Srbiji, a to su AstraZeneka, Pejkom, Broveks, Huskvarna, IKEA, Sekuritas, SistemEr, Atlas Kopko, Katena Media, Tetra Pak, Paroko i Unimet.

Grad Novi Sad, kao partner u realizaciji projekta, obezbedio je lokaciju i potrebne građevinske dozvole. Cilj projekta „Pipi igrališta“ je jačanje bilateralnih odnosa između Kraljevine Švedske i Republike Srbije, kao i promocija švedske dečje književnosti i prava deteta. Grad Novi Sad ima direktne veze sa poznatom švedskom autorkom Astrid Lindgren, jer je tokom posete Novom Sadu 1985. godine, ona bila gost na tradicionalnim Zmajevim dečjim igrama i tom prilikom primila Povelju igara.

Inače, nedavno je, posredstvom Ambasade Kraljevine Švedske i kompanije IKEA, dečja biblioteka u delu grada Šangaj opremljena potpuno novim sadržajima.


foto: Grad Novi Sad


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1001.2 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?