Teške posledice nevremena: Jedno dete poginulo, 30 osoba u Urgentnom centru, polomljeno drveće, leteli krovovi...

09:07:00 22.07.2023, Komentara: 0

Novi Sad - Jedno dete je stradalo, a tridesetak osoba je pregledano u Urgentnom centru Kliničkog centra Vojvodine tokom nevremena koje je sinoć pogodilo Novi Sad. Nadležni kažu da je olujni vetar sinoć bio jačeg inteziteta nego pre tri dana, te da je napravio veliku štetu u gradu čije će posledice tek biti vidljive tokom dana.

Teške posledice nevremena: Jedno dete poginulo, 30 osoba u Urgentnom centru, polomljeno drveće, leteli krovovi...


Dvanaestogodišnje dete stradalo je u Ulici Vuka Mandušića, na Slanoj bari. Hitna pomoć je pokušala reanimaciju, ali je smrt konstatovana u 21.45h. Za sada nije poznato da li je reč o strujnom udaru ili udaru groma. To će pokazati obdukacija koja je hitno naložena.

U Urgentnom centru KC Vojvodine tokom noći je primljeno oko 30 pacijenata, izjavio je gradonačelnik Milan Đurić nakon obilaska te zdravstvene ustanove i razgovora sa upravnikom dr Draganom Nikolićem. Đurić je rekao da su dežurne službe odmah raščistile sve prilaze Kliničkom centru i drugim zdravstvenim ustanovama u gradu, kako bi se obezbedio nesmetan prevoz pacijenata. Dodao je da je oluja koja je zahvatila grad bila jača nego pre dva dana.

Teške posledice nevremena: Jedno dete poginulo, 30 osoba u Urgentnom centru, polomljeno drveće, leteli krovovi...

Ekipa Hitne pomoći imale su sinoć 25 intervencija. Najpre su na Beogradskom keju, kod Doma vojske, zbrinuli ženu od 45 godina koja je povređena kada je na kiosk palo drvo. Ona je prevezena na odeljenje hirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine. Potom su u 20.30h izašli po prijavi da je dečaka udarila struja. Prema rečima portparola Hitne pomoći dr Zorana Krulja, ekipa Hitne je nakon kardio-pulmonalne reanimacije nažalost konstatovala smrt. U Laze Kostića 112 u Kovilju u 21.31 intervenisali su zbog udara groma u kuću, a muškarac od 73 godine zadobio je povrede. On je prevezen na odeljenje hirurgije Urgentnog centra Kliničkog centra Vojvodine.

U preostala 22 slučaja, Hitna pomoć je intervenisala zbog uznemirenja građana usled nevremena. Zabeležena je i jedna saobraćajna nezgoda u kojoj su pregledane tri osobe. Tridesettrogodišnja žena je zbrinuta na licu mesta i prevezena na Odeljenje hirurgije.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP spasili su sinoć pet osoba, od kojih dvoje dece. Oni su učestvovali u spasavanju radnice iz kioska na Beogradskom keju na koji je palo drvo. Takođe, vatrogasci su spasli još 4 osobe, među kojima i dvoje dece, iz taksi vozila na koje je palo drvo na Bulevaru Mihajla Pupina.

Teške posledice nevremena: Jedno dete poginulo, 30 osoba u Urgentnom centru, polomljeno drveće, leteli krovovi...


Gotovo da nema ulice u kojoj nije palo neko drvo ili se odlomila veća grada.

Uništen je čuveni koprivić, spomenik prirode u centru Novog Sada. Drvo je staro više od 150 godina, a od 1978. godine je Spomenik prirode i uživa zaštitu prve kategorije. Nalazi se u ulici Modene, prekoputa hotela Putnik. Aktivisti su tražili da se ovo drvo posebno zaštiti kada je počela izgradnja podzemne garaže. Ovaj koprivić je jedino preostalo stablo od nekadašnjih drvoreda u ovom delu grada. Koprivić inače može da dostigne starost i do 600 godina.

Oluja je oborila kran na gradilištu na Detelinari, na uglu Veselina Masleše i Kopernikove ulice, koji je oštetio tri susedne zgrade.

Oštećen je krov OŠ „Prva vojvođanska brigada“. Nevreme je odnelo deo krova sa Novosadskog sajma koji se obrušio na deo Hajduk Veljkove ulice i ona je i dalje blokirana za saobraćaj. Radi se na otklanjanju te štete. Stradao je krov i na Ribljoj pijaci. Odvaljene su i gradske autobuske stanice, bilbordi, saobraćajni znaci.

U nekim delovima nije bilo ulične rasvete, a Fabrika vode na kratko je ostala bez struje, pa nije bilo vode u pojedinim delovima grada.

U pojedinim prigradskim naseljima i dalje nema struje i radi se na tome da taj problem bude rešen. Ukupna šteta od nevremena će tek biti utvrđena.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
16°
Vlažnost: 68%
Pritisak: 1001.0 mb
Vetar: 5 m/s, SE
Čet 14° - 24° Poslepodnevni pljuskovi
Pet 13° - 19° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?