Tokom leta još „ljutih“ i „nasmejanih“ merača brzine u blizini škola

09:05:00 03.05.2022, Komentara: 0

Novi Sad – Novi fiksni merači brzine u vidu svetlosne signalizacije sa emotikonima uskoro će biti postavljeni na ulicama Novog Sada u blizini osnovnih škola, u čijoj blizini je potreban veliki oprez vozača. Merači sadrže ugrađeni dopler radar koji pokazuje ograničenje i prekoračenje brzine.

Tokom leta još „ljutih“ i „nasmejanih“ merača brzine u blizini škola


Fiksni merači brzine funkcionišu tako što se, pri nailasku vozila, svetlosna signalizacija aktivira i prikazuje odgovarajuće emotikone, dok režim rada zavisi od brzine kretanja.

Ukoliko se vozilo kreće dozvoljenom brzinom, na znaku se prikazuje nasmejano, zeleno lice i natpis „Hvala“. Pri prekoračenju brzine do 10 kilometara na čas prikazuje se tužno, crveno lice i natpis „Uspori“, zajedno sa znakom „deca na putu“, a prekoračenje preko 10 kilometara na sat uzrokuje na znaku prikazivanje ljutitog, crvenog lica i natpisa „Uspori“ i treptača koji blinkaju, kako bi vozači dodatno bili opomenuti da smanje brzinu kretanja.

Oprema sadrži i softver za kontrolu i dijagnostiku namenjen za analizu saobraćaja i detektovanje broja vozila, brzine kretanja i saobraćajnih prekršaja u vidu prekoračenja brzine.

U prethodnom periodu, fiksni merači brzine postavljeni su kod tri novosadske škole: OŠ „Đorđe Natošević“, OŠ „Jožef Atila“ i OŠ „Jovan Popović“, ali i u prigradskim naseljima, kod OŠ „Đura Jakšić“ u Kaću, OŠ „Ivo Andrić“ u Budisavi i OŠ „Laza Kostić“ u Kovilju.

Novi fiksni merači brzine, u vidu osam znakova promenljive signalizacije, opremljenih radarom, naći će se u julu kod OŠ „Nikola Tesla“ u Novom Sadu, kod OŠ „Ivan Gundulić“ na Čeneju, kod OŠ „Veljko Petrović“ u Begeču i kod OŠ „Mihajlo Pupin“ u Veterniku.

Ukupna vrednost investicije, što uključuje projektovanje i realizaciju, iznosi 5,9 miliona dinara.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
19°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1003.1 mb
Vetar: 3 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?