Tokom vikenda 800 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju

13:11:00 09.11.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Tokom vikenda u kovid ambulanti na Novom naselju pregledan je rekordan broj ljudi, čak 800, a samo je u nedelju obavljeno 480 pregleda, kaže za RTV dr Olivera Krajčinović, iz Doma zdravlja „Novi Sad“.

Tokom vikenda 800 pregledanih u kovid ambulanti na Novom naselju


Kovid ambulanta na Novom naselju je jedina ambulanta u Novom Sadu koja prima pacijente sa respiratornim akutnim simptomima 24 sata, a od danas je i dečja ambulanta.

Tokom dana, od 7 do 19h, u kovid ambulanti radi osam tmova lekar - sestra, a od 19 do 7 radi pet timova lekara i sestara. Osim njih, u objektu 24h radi laboratorija i rentgen dijagnostika, a kako kaže dr Krajčinović, posao im je olakšan od kad im se pridružio i plumolog, jer pacijente, kod kojih dijagnostikuju upalu pluća, upućuju na kontrole kod pulmologa.

Dr Krajčinović napominje da su im se na početku trećeg talasa javljali uglavnom mlađi pacijenti, radno aktivno stanovništvo, ali da se u poslednjih nedelju dana sve više javljaju stariji sugrađani koji često imaju komplikacije zbog hroničnih oboljenja. Kako kaže, infekcija se prenela sa mlađih na starije stanovništvo i to pretežno u kućnim, porodičnim kontaktima.

Direktor Doma zdravlja Veselin Bojat kaže da od ukupnog broja pacijenata koji se jave lekaru u kovid ambulanti, a kojih je između 300 i 420 dnevno, 250 do 270 ljudi potom bude testirano PCR testom. Prema njegovim rečima, sa novim testovima krvi koji omogućavaju da se rezultat dobije za pet minuta i antigenskim testovima, ubrzano je dijagnostikovanje, ali da bi se sprečilo stvaranje nepotrebnih gužvi, građani sa slabijim simptomima treba da se konsultuju prvo sa svojim lekarom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
17°
Vlažnost: 48%
Pritisak: 994.7 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Čet 12° - 22° Malo i umereno oblačno
Pet 11° - 25° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?