Traže joj zaštitu jer je ukazala na korupciju

10:06:00 12.06.2015, Komentara: 0

Novi Sad - Nevladine organizacije Doktori protiv korupcije i Pravo na zdravlje zatražile su od predsednika Vlade i ministara da se doktorki Bojani Bokorov kao uzbunjivaču pruži zaštita od progona i osvete zbog dokazanog ukazivanja na korupciju na Institutu za onkologiju Vojvodine.

Traže joj zaštitu jer je ukazala na korupcijuInstitut za onkologiju, foto: Blic - Nenad Mihajlović

Oni su podsetili da je dr Bokorov, specijalista radioterapeut, ukazala na dugogodišnju trgovinu listama čekanja na Intstitutu za onkologiju Vojvodine (IOV), i da taj koruptivni slučaj ima kobne posledice po živote i zdravlje hiljada pacijenta obolelih od raka.

"Zbog svog ukazivanja na korupciju na IOV, uprkos dobijenom statusu uzbunjivača, dr Bojana Bokorov je postala žrtva institucionalnog progona kako na IOV tako i na medicinskom fakultetu u Novom Sadu gde je radila kao docent. Odlukom dekana Medicinskog fakulteta prof. Nikole Grujića inače upozorenog na status uzbunjivača, dr Bokorov je dobila otkaz na mesto docenta. Mišljenja smo da ovakvo ponašanje rukovodstva univerzitetske ustanove prema lekaru uzbunjivaču ujedno predstavlja i snažan podsticaj i podršku korupciji u zdravstvu", navodi se u saopštenju ovih nevladinih organizacija.

Oni kažu i da stupanjem na snagu Zakona o zaštiti uzbunjivača, osveta prema dr Bokorov kao uzbunjivaču zato što je postupila u skladu sa etičkim principima svoje profesije, mora biti prekinuta, a odgovorna lica za progon javno imenovana i primerno sankcionisana.

"Brza i efikasna primena odredbi Zakona o zaštiti uzbunjivača predstavljaće dokaz da borba časnih pojedinaca protiv korupcije u Srbiji nije uzaludna i da država visoko vrednuje žrtvu koju su podneli zbog građanske hrabrosti", zaključuju u NVO Doktori protiv korupcije i Pravo na zdravlje.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
15°
Vlažnost: 39%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 4 m/s, W
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?