Trećina mališana u Novom Sadu nije primila MMR vakcinu

17:07:00 30.07.2018, Komentara: 1

Novi Sad - Tek 62,2 odsto dece u Novom Sadu primilo je MMR vakcinu u 2017. godini, što Novi Sad čini opštinom u Vojvodini sa najnižim uspehom kada je u pitanju obuhvat vakcinacijom protiv morbila.

Trećina mališana u Novom Sadu nije primila MMR vakcinu


I pored uspostavljenog kontinuiranog snabdevanja vakcinama, naročito MMR-om, realizovani obuhvat vakcinancije u Novom Sadu je daleko ispod ciljnog, na šta je uticalo i odbijanje roditelja da njihovo dete primi vakcinu, potpomognuto uticajem antivakcinalnog lobija, ali, kako se navodi u izveštaju, i nedovoljno čvrstim stavovima i argumentima dela pedijatara.

„Izveštaj o sprovedenoj imunizaciji na teritoriji Republike Srbije u 2017. godini“, koji je objavio Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“ pokazuje i da je u Novom Sadu, takođe, postignut najmanji obuhvat revakcinacije protiv morbila, rubele i zaušaka, koja je predviđena pre polaska u prvi razred osnovne škole.

Naime, za 2017. godinu planirano je da bude vakcinisano više od 4.000 mališana protiv dečije paralize, a u Novom Sadu je skoro 250 dece ostalo bez ove imunizacije. Slična je situacija i kada je u pitanju imunizacija protiv difterije, tetanusa i velikog kašlja.

Novi Sad je među opštinama u kojima je postignut najmanji obuhvat revakcinisanih četrnaestogodišnjaka (76,4 odsto).


Izvor: Batut, 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Bobo

, *.dynamic.sbb.rs

Opet laži!!!! Nije tačno da vakcine ima!!! U aprilu/maju kada sam vodila dete na vakcinu-nije je bilo, jutros zovem da vidim ima li vakcine-trebalo bi da stigne za 2-3 nedelje!!!! Tako da mi nije bas najjasnije ko stoji iza nestašice vakcine !!!???!!!


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
18°
Vlažnost: 49%
Pritisak: 1002.7 mb
Vetar: 3 m/s, SE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?