Trećina mladih Novosađana članovi biblioteke, a 13 % članovi političkih partija

17:01:00 12.01.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Rezultati istraživanja u kom je učestvovalo hiljadu mladih Novosađana između 15 i 30 godina pokazali su da je unapređenje obrazovanja prioritetna tema za većinu, dok se zdravlje našlo tek na šestom mestu.

Trećina mladih Novosađana članovi biblioteke, a 13 % članovi političkih partija


Svega četiri odsto mladih kontinuirano je pohađalo neki vid neformalne edukacije, neobaveznog obrazovanja. Gotovo 60 odsto ispitanika nikada nije pohađalo seminare, kurseve, kreativne radionice ili druge vrste edukacija koje nisu u vezi sa nastavom u njihovoj školi ili fakultetu, piše 021. Nesporno je da među mladima postoji rastući pesimizam, naročito kada su u pitanju uslovi u našoj zemlji i suočavanje sa tržištom rada.

Kao važan sektor za unapređenje zdravlje je navelo samo pet odsto ispitanika, a gotovo 60 odsto mladih ide kod lekara ili zubara samo kada ima određeni zdravstveni problem, dok na preventivne preglede ide svega 34 odsto mladih Novosađana. Čak 40 odsto ispitanih su pušači, a četvrtina konzumira alkohol jednom nedeljno, što je, uzimajući u obzir da se u uzorku nalaze i osobe mlađe od 18 godina, prilično zabrinjavajuće.

Mentalno zdravlje još više je zapostavljeno, a mladi ga čak i ne prepoznaju kao nešto čemu bi trebalo posvetiti pažnju. Tako čak 60 odsto mladih nije ni čulo da postoje programi unapređenja mentalnog zdravlja u gradu. Prema rezultatima istraživanja svega 34 odsto mladih redovno koristi kontraceptivna sredstva, a gotovo 25 odsto ispitanih ih izričito ne koristi.

Trećina mladih u Novom Sadu su članovi biblioteke. Polovina mladih Novosađana posetila je bioskop tri puta u proteklih godinu dana, dok oko 30 odsto nije nijednom pogledalo film u bioskopu. Više od 40 odsto mladih u poslednjih 12 meseci nijednom nije prisustvovalo uživo izvođenju (pozorište, koncert, kulturno umetničko društvo), dok više od 70 odsto mladih nijednom nije posetio muzej, izložbu ili promociju knjige u proteklih 12 meseci.

Više od polovine, čak 64 odsto ispitanika nikada nije volontiralo, a samo četiri odsto učestvovalo je u radu učeničkog ili studentskog parlamenta. Ispitanici su na prvom mestu članovi političkih partija (13,3 odsto). Uprkos tome, samo pet odsto njih navodi da aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču mladih u Novom Sadu, a gotovo 70 odsto njih navelo je da uopšte ne želi da učestvuje u ovom procesu.

Istraživanje na osnovu kog su dobijeni navedeni podaci sprovedeno je u okviru izrade Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za period od 2019. do 2022. godine. Istraživanje je sprovedeno tokom oktobra i novembra 2018.


Izvor: 021


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 997.5 mb
Vetar: 3 m/s, ENE
Uto 5° - 17° Promenljivo oblačno
Sre 6° - 16° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?