Trećina odbornika - PRELETAČI

11:05:00 28.05.2015, Komentara: 0

Od 343 odbornika u skupštinama pet gradova u Vojvodini, njih 102 su promenili političke partije, odnosno skoro 30 odsto, pokazalo je istraživanje Vojvođanskog istraživačko-analitičkog centra (VOICE).

Trećina odbornika - PRELETAČI

Iako su 102 odbornika napustila odborničke liste sa kojih su na poslednjim lokalnim izborima osvojili mandat, takozvanih preleta je bilo mnogo više, jer su pojedini odbornici u nekoliko navrata menjali odborničke grupe i stranke, navodi VOICE.

U Skupštini grada Subotice zabeležen je 41 "prelet", u Sremskoj Mitrovici 24, u Skupštini grada Zrenjanina 25, u Pančevu 18, a u Novom Sadu 21.

Skupština grada Sombora je odbila da dostavi podatke, zbog čega se VOICE žalio instituciji Poverenika za informacije od javnog značaja.

Predsednik opštine Apatin Živorad Smiljanić rekao je da je "javna tajna" da se odbornici "kupuju".

- Odbornik je vlasnik mandata, a odbornici se kupuju i to je javna tajna. I tako se prekomponuju vlasti, da li novcem ili radnim mestom - rekao je Smiljanić za VOICE.

On je ocenio da bi trebalo menjati zakone, i to tako da se lokalni izbori organizuju po većinskom sistemu.

- Ti preletači ne bi mogli dobiti ni glasove od svoje porodice, a kamoli od građana. Ljudi ne vole one koji nemaju morala, obraza, principa, već se vode samo ličnim interesom - rekao je Smiljanić.

Prema podacima, dobijenih iz pet vojvođanskih gradova, najviše odbornika preletača u prethodne tri godine završilo je u Srpskoj naprednoj stranci, njih 28, dok ta partija ujedno beleži i najmanji odlazak odbornika, jer su je napustile samo dve odbornice u Zrenjaninu.

Najveće odborničke gubitke beleži DS, iz koje je u pet navedenih gradova otišlo u prethodne tri godine 35 odbornika. Iz DS-a u SNS je "prebeglo" deset odbornika.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1002.1 mb
Vetar: 1 m/s, S
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?