Trećina topola kod Štranda ostaće bez krošnji

17:03:00 01.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Krošnje na trećini stabala topole na parkingu kod Štranda biće potkresane jer predstavljaju opasnost u slučajevima jačeg vetra.

Trećina topola kod Štranda ostaće bez krošnji

foto: arhiva / JKP Parking servis

- Stručnjaci Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu izvršili su zdravstveni pregled 29 stabala topola na parkingu kod Štranda. Konstatovano je da je reč o topolama starosti iznad 60 godina kojima zbog starosti treba treba oblikovati krošnju, kako bi se izbeglo da pri udarcima vetra dođe do opasnosti po ljude ili oštećenja imovine Novosađana. Ujedno, stablima bi se oblikovanjem krošnje produžio život, jer bi došlo do podmlađivanja i povećanja izdržljivosti grana. Stabla su analizirana vizuelno i specijalnim aparatom rezistografom – navedeno je u saopštenju Instituta za nizijsko šumarstvo i životnu sredinu.

U pitanju su evroameričke topole (Populus euamericana) koje su stvorene ukrštanjem domaće i američke crne topole.

- To znači da se težilo stvaranju klonova koji u kratkom vremenskom periodu (optimalno do/oko 30 godina) produkuju drvnu masu potrebnu drvnoj industriji. Nerealno je od ovakvih klonova očekivati dug životni vek i spor rast, uz obrazovanje kompaktne krošnje i sl. - što bi bile neke od osobina drveća pogodnog za sadnju u urbanim sredinama. Kratak uzgojno-proizvodni ciklus ili relativno kratak životni vek (ophodnja od oko 30 god), nepovoljni stanišni uslovi u urbanoj sredini, česta povređivanja nadzemnih i podzemnih delova stabala i sl. dovode do fiziološkog slabljenja stabala koja postaju pogodna za naseljavanje štetnih organizama, posebno gljiva truležnica (poput jablanovače Agrocybe aegerita i Fomes fomentarius) koje su registrovane na određenom broju stabala - istakao je direktor Instituta za nizijsko šumarstvo prof. dr Saša Orlović.

Utvrđeno je da na 10 stabala postoje sekundarne grane jačih dimenzija, koje, usled jakog vetra ili oluje, mogu da se lako odvoje (otcepe) od debla, što predstavlja opasnost po korisnike parkinga. Na granama su konstatovane i rak rane (slične oštećenjima koje izaziva bakterijski rak topola), kao i pojava da se u ovim zonama grane lako lome pri jačem vetru.

Stručnjaci Instituta predlažu da se grane oblikuju skraćivanjem na 0,5m do 1m od debla tako da se formira simetrična krošnja, a da je prereze, u cilju prevencije i zaštite od insekata i gljiva truležnica, potrebno premazati fitobalzamom. Navode i da na nekoliko stabala postoje mehanička oštećenja koja treba obraditi, premazati fitobalzamom a šupljine sanirati, ispuniti betonom ili sličnim materijalom.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
25°
Vlažnost: 65%
Pritisak: 1001.6 mb
Vetar: 3 m/s, NW
Ned 16° - 30° Malo i umereno oblačno
Pon 17° - 31° Pretežno sunčano

Anketa

Na lokalnim izborima glasam za: