Tretiranje drveća u Futoškom i Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida

19:03:00 08.03.2023, Komentara: 0

Novi Sad – Radnici JKP „Gradsko zelenilo“ već treći dan zaredom tretiraju drveće u novosadskim parkovima specijalnim mešavinama crvenog i plavog ulja, koja sadrže insekticide i fungicide.

Tretiranje drveća u Futoškom i Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida

Tokom prepodneva tretira se šiblje u Futoškom parku, a u trećoj smeni u Dunavskom parku biće tretirano visoko drveće.

- Tretiranje drveća protiv insekata, bolesti i gljivica je važna preventivna mera. Naši radnici će, u skladu sa vremeniskom uslovima, do polovine marta nastojati da tretiraju sve gradske parkove i ulične drvorede, kao i drveće u kvartovskim zelenim površinama. Temeperatura vazduha mora biti iznad 8 stepeni da bi se ulje, u kom se nalazi specijalna mešavina insekticida i fungicida bolje apsorbovalo. Zimskim tretiranjem se smanjuje infektivni potencijal biljnih bolesti i štetočina i znatno olakšava zaštita stabala u vegetacionom periodu - kaže generalni direktor tog preduzeća Miloš Egić.

Tretiranje drveća u Futoškom i Dunavskom parku specijalnim mešavinama insekticida i fungicida

Kako kažu, tokom ponedeljka i utorka tretirano je 1.086 stabala u Futoškom parku, kao i šiblje na površini od 1.900 kvadrata.

Iz JKP „Gradsko zelenilo“ najavljuju da će tokom ranog proleća biti uvedena još jedna mera nege drveća.

- Planirana je prihrana stabala mineralnim hranivima u zoni korena. Takođe, nastavićemo sa folijarnom prihranom stabala, koja obezbeđuje nedostajuće biostimulatore i minerale. Tokom leta drveće ćemo na svakih 15-20 dana prihranjivati vodotopivim hranivima - pojašnjava pomoćnica direktora za projektovanje, podizanje, održavanje i proizvodnju zelenila Danijela Andrić.

U JKP „Gradsko zelenilo“, kao posebno značajnu novinu, naglašavaju primenu dendrohirurgije i lečenje drveća uz pomoć specijalnih injektora, kojima će se stablima na proleće direktno pod koru dodavati specijalne mešavine lekova.




Foto: JKP „Gradsko zelenilo“


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Oblačno
16°
Vlažnost: 63%
Pritisak: 1000.1 mb
Vetar: 9 m/s, SE
Uto 5° - 18° Mogući pljuskovi
Sre 9° - 15° Moguća kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?