Tretmani protiv komaraca i krpelja

19:04:00 22.04.2020, Komentara: 0

Novi Sad - Nakon što su prethodnih dana izvedeni tretmani protiv komaraca u zatvorenom i na otvorenom u kvartovima na Novom naselju u kojima se nalaze zgarde čiji podrumi su konstantno po vodom, ekipe “Ciklonizacije” počele su monitoring odraslih komaraca na celoj teritoriji grada Novog Sada. Kako navode iz ovog preduzeća, rezultati minitoringa se očekuju u najkraćem roku, pa će, na osnovu tih podataka, i serija tretmana protiv odraslih komaraca biti izvedena već tokom ove nedelje.

Tretmani protiv komaraca i krpelja


Ovogodišnja akcija zaštite zdravlja građana od komaraca počela je pre nedelju dana izvođenjem larvicidnih i tretmana protiv odraslih komaraca na Novom naselju. Duži period se prati stanje na celoj teritoriji grada i, prema rečima portparola „Ciklonizacije“ Darija Aćimovića, procena je da je došlo vreme za monitoring i tretmane protiv takozvanih urbanih ili kućnih komaraca.

Prema njegovim rečima, ovi tretmani će se izvoditi sa zemlje, jer je ovaj način pokazao najveću efikasnost protiv pomenute vrste komaraca.

- Pratimo i stanje sa rečnim komarcima na Dunavu, ali za sada, zbog niskog vodostaja, nema potrebe ni za larvicidnim ni za tretmanima protiv odraslih formi ovih komaraca - objašnjava Aćimović i najavljuje i start serije tretmana u okviru ovogodišnje sistematske akcija zaštite zdravlja građana od krpelja.

- Naše ekipe su već dva dana na terenu i rade monitoring krpelja na svim uređenim zelenim javnim površinama u gradu i prigradskim naseljima. Prvi tretmani biće izvedeni već sutra, a sve površine za koje se ispostavi da su zaražene krpeljima, biće obuhvaćene tretmanima u narednih nedelju dana - kaže Aćimović.

Istovremeno, nastavlja se dezinfekcija otvorenih i zatvorenih prostora.

Ekipe „Ciklonizacije“ dezinfikovale su i sve pijace koje su počele sa radom, a svakodnevno se dezinfikuju i kvartovi u okolini svih zdravstvenih ustanova i gerontoloških centara, širi centar grada, svi bulevari i prometnije ulice u gradu i prigradskim naseljima.

Takođe, nastavlja se i akcije dezinfekcije ulaza svih stambenih zgrada. Akcija postavljanja dezobarijera i njihovog inicijalnog punjenja privedena je kraju, a zadatak njihovog održavanja i dopunjavanja gradski štab za vanredne situacije poverio je upravnicima stambenih zajednica.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
21°
Vlažnost: 40%
Pritisak: 994.9 mb
Vetar: 4 m/s, SW
Pet 11° - 26° Pretežno sunčano
Sub 12° - 29° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?