Tri dobitnika Oktobarske nagrade Novog Sada, a četiri Novembarske povelje

12:10:00 13.10.2022, Komentara: 0

Novi Sad - Gradska Komisija za dodelu priznanja odlučila je da ove godine budu tri dobitnika Oktobarske nagrade i četiri Novembarske povelje.

Tri dobitnika Oktobarske nagrade Novog Sada, a četiri Novembarske povelje


Za Oktobarsku nagradu su predloženi glumica Srpskog narodnog pozorišta Gordana Đurđević Dimić, humanista Dragomir Ljubinac i Muzej Vojvodine, dok su književnik i prof. dr Sava Damjanov, službenik gradske uprave u penziji Vujadin Stankov, Poljoprivredna škola sa domom učenika iz Futoga i Hokej klub „Vojvodina“ predloženi kandidati za Novembarsku povelju.

Odluka o dobitnicima gradskih priznanja je doneta samo nekoliko sati nakon što je Komisija saopštilia da je za Oktobarsku nagradu stiglo devet, a za Novembarsku povelju 10 predloga. Zanimljivo je i da je, pošto je saopšteno ko su dobitnici, Skupština grada odmah za 19. oktobar zakazala i svečanu sednicu na kojoj se objavljuju dobitnici gradskih priznanja.

Glumicu SNP-a Gordanu Đurđević Dimić za Oktobarsku nagradu predložilo je Udruženje Medija Portal, a u inicijativi je, između ostalog, navedeno da je eminentna i priznata umetnica ostvarila i gradi do danas u Novom Sadu najbolji primer uspešne žene koja ponosno predstavlja svoj grad i svoju profesiju, te da je njen rad doprineo razvoju novosadske i vojvođanske kulturne scene.

Humanistu Dragomira Ljubinca za visoko gradsko priznanje predložili su Crveni krst Vojvodine, Crveni krst Novog Sada, MZ „Vidovdansko naselje“, Savez krajiških udurženja Novi Sad i Udruženje „Srpski krajevi“. U inicijativi je navedeno da je humanitarni rad životno opredeljenje Dragomira Ljubinca, da je sve svoje slobodno vreme koristio za pružanje pomoći onima kojima je ona bila najpotrebnija, a da je svoje humanitarno delovanje istakao i u akcijama za pomoć deci. Svoj humanitarni rad, kako je navedeno, ostvaruje još od 1992. godine.

Muzej Vojvodine za Oktobarsku nagradu predložio je Istorijski arhiv Grada Novog Sada. Kako je navedeno u inicijativi, od svog osnivanja, ova ustanova je dala ogroman doprinos na promociji i zaštiti kulturnih dobara, a realizovanjem brojnih programa, zaposleni u Muzeju Vojvodine dali su nemerljiv doprinos na afirmaciji i promovisanju lokalne istorije.

Prof. dr Savu Damjanova za Novembarsku povelju su predložili Gradska biblioteka u Novom Sadu, Biblioteka Matice srpske i Kulturni centar Vojvodine "Miloš Crnjanski". U inicijativi je između ostalog navedeno da je ukupan stvaralački i radni opus prof. dr Save Damjanova kao pisca, književnog istoričara, javnog delatnika i profesora emeritusa Univerziteta u Novom Sadu vezan za Novi Sad, te da je u profesionalnoj karijeri prepoznatilj i po tome što je istraživao i bavio se nedovoljno proučenim i primećenim piscima i pojavama u srpskoj književnosti, posebno onim koje predstavljaju dodire srpske kulture s evropskim tokovima tih vremena.

Vujadina Stankova za visoko gradsko priznanje predložila je Gradska uprava za opšte poslove, a u inicijativi je navedeno da je Stankov 40 godina rada i službenog angažovanja u svakodnevnom neposrednom kontaktu i radu sa građanima Novog Sada, svakom pomogao da ostvari svoja prava, čime se izuzetno istakao u svojoj profesiji, istovremeno primenjujući principe „Dobre uprave“ radi efikasnijeg ostvarivanja prava građana.

Poljoprivrednu školu sa domom učenika za Novembarsku povelju predložila je Gradska uprava za obrazovanje, a u inicijativi je između ostalog navedeno da je Poljoprivredna škola zaslužila priznanje iz razloga postignutih izuzetnih rezultata u oblasti prosvete i dostignuća u vaspitno-obrazovnom radu, a povodom jubileja koji se obeležava ove godine, 75 godina od osnivanja škole.

Hokej klub "Vojvodinu" za visoko gradsko priznanje predložio je Savez hokeja na led Srbije i to za svoj dugogodišnji rad i zalaganje na očuvanju duha kolektivizma i sportskog nadmetanja, a u sezoni 2021/2022 kada je HK "Vojvodina" osvojila titulu šampiona Srbije u seniorskoj konkurenciji i povodom 65 godina postojanja kluba.

Članovi Komisije predložili su da novčani deo Oktobarske nagrade iznosi 130.000 dinara.

Gradska priznanja će biti dodeljena 23. oktobra povodom obeležavanja Dana oslobođenja Novog Sada od fašizma u Drugom svetskom ratu.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
11°
Vlažnost: 76%
Pritisak: 1003.8 mb
Vetar: 2 m/s, ESE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?