Tri godine od smrti Đorđa Balaševića

18:02:00 19.02.2024, Komentara: 0

Novi Sad - Na današnji dan, 19. februara, pre tri godine, preminuo je najpopularniji novosadski kantautor i pesnik Đorđe Balašević.

Tri godine od smrti Đorđa Balaševića


Balašević je preminuo u Kliničkom centru Vojvodine, u 67. godini. Njegova iznenadna smrt potresla je čitav jugoslovenski prostor, a i šire od toga. Novosađani i ljudi koji su dolazili iz svih krajeva Srbije i bivše SFRJ opraštali su se od omiljenog pesnika danima ispred njegove kuće i na Trgu slobode. U mnogim gradovima spontano su se okupljali poštovaoci njegove muzike, palili su sveće i pevali njegove pesme.

Balašević je sahranjen u nedelju, 21. februara, na Gradskom groblju u Novom Sadu, uz prisustvo porodice i tamburaša. Tog dana bio je dan žalosti u Novom Sadu.

Širom grada osvanuli su bilbordi sa njegovim stihovima. A poslednji pozdrav Balaševiću bio je dan nakon sahrane, na keju. Nekoliko hiljada građana horski je pevalo njegove pesme na događaju nazvanom „Noć kada je Đole preplivao Dunav“.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
19°
Vlažnost: 78%
Pritisak: 1001.4 mb
Vetar: 2 m/s, S
Uto 14° - 26° Poslepodnevni pljuskovi
Sre 13° - 22° Pljusak i grmljavina

Anketa

Treba li poništiti izbore?