Tri novosadske osnovne škole od 2. septembra imaće jednosmensku nastavu

17:08:00 21.08.2019, Komentara: 0

Novi Sad - Tri škole u Novom Sadu će od početka školske 2019/2020. godine, odnosno od ponedeljka, 2. septembra, imati nastavu u jednoj smeni. U pitanju je deo od ukupno 204 osnovne škole u Srbiji koje učestvuju u ovom pilot-projektu Ministarstva prosvete.

Tri novosadske osnovne škole od 2. septembra imaće jednosmensku nastavu


Đaci će u popodnevnim satima imati slobodne aktivnosti, a Ministarstvo prosvete osmislilo je 50 aktivnosti na koje će učenici moći da utroše popodne. Svaka škola odlučivaće kojim aktivnostima će se baviti učenici, a to će zavisiti od interesovanja đaka i mogućnosti da se obezbedi nastavni kadar. Dodatnu nastavu moći će da pohađaju sva deca od prvog do osmog razreda, ukoliko to žele.

Kako je navedeno na sajtu Ministarstva, u zavisnosti od profesionalnih i prostornih kapaciteta škola, učenici mogu biti u objektima sve vreme posle nastave (gde će imati ručak) ili će posle obroka i odmora kod kuće dolaziti na izabrane aktivnosti u školi, koje su za njih besplatne.

- Jednosmenska nastava biće organizovana u 200 osnovnih škola i ukupno 300 objekata. Novi model nastave biće organizovan u svim školama u kojima postoje uslovi za to. Mnoge već ispunjavaju uslove, a u nekim objektima u toku su građevinski radovi, kako bi prostor bio prilagođen novim potrebama. Recimo, u nekim školama učionice su ogromne, imaju po sto kvadrata, pa će prostorije biti pregrađene i tako ćemo dobiti više učionica. Gde su radovi mali, škole ih izvode uz pomoć lokalnih samouprava, a za veće radove sredstva obezbeđuje Ministarstvo prosvete – rekao je ministar prosvete Mladen Šarčević za Večernje novosti.

On je dodao da roditelji uglavnom rade od devet do 17 časova, a nekada i duže, pa će ovaj model pomoći da deca budu „zbrinuta“ dok su im roditelji na poslu, a imaće i mogućnost da nešto dodatno nauče.

Deca će posle redovne nastave moći da se posvete nekoj aktivnosti koju škola bude izabrala: radionice iz programa „Škola bez nasilja“, prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci, prevencija zavisnosti od video-igara i interneta, radionice o reproduktivnom zdravlju... Takođe, biće organizovani dodatni časovi obaveznih nastavnih programa, dopunska nastava, pripreme za takmičenja, priprema za polaganje završnog ispita, škole crtanja, stranih jezika, sporta, lepog pisanja i izražavanja... Moći će da formiraju manji zoo-vrt za životinje koje mogu da žive u školskom dvorištu, da ih hrane i brinu o njima. U nekim školama sadiće biljke u dvorištu, moći će da odlaze u bližu okolinu, pešače, orijentišu se u prostoru, snalaze se pomoću mape...Oni koji vole film moći će da rade spotove, kratke filmove, panoe i fotografije, promovišući zdrav život, nenasilje i još mnogo toga.

Novosadske škole u kojima će se primenjivati novi koncept su:

- OŠ „Jovan Popović“

- OŠ „Veljko Vlahović“

- OŠ „Vuk Karadžić“


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
11°
Vlažnost: 58%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 4 m/s, SE
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?