Tribina "Novinar između solidarnosti i plate"

21:03:00 13.03.2017, Komentara: 0

Novi Sad - "Novinar između plate i solidarnosti" naziv je tribine koja će biti održana u četvrtak, 16. marta od19 sati, u prostorijama Medija centra Vojvodine (Zmaj Jovina 3/1, Novi Sad).

Tribina "Novinar između solidarnosti i plate"

U Nezavisnom društvu novinara Vojvodine, koje je uz Vojvođanski građanski centar i Forum studenata novinarstva Evrope – FEJS Srbija organizator događaja, kažu da se medijska scena u Srbiji suočava, više nego ikada, sa padom kvaliteta, cenzurom i autocenzurom, kršenjima zakona i svakodnevnom tabloidizacijom i banalizacijom javnog govora.

"Trend opadanja standarda novinarstva može se objasniti medijskim klijentelizmom. On predstavlja uticaj uskih krugova moći (klijentele) na sadržaj medija i danas više nije pitanje da li on postoji, već šta možemo da učinimo kako bismo ga prepoznali i umanjili njegove efekte", kažu u NDNV-u.

Kako klijentelizam utiče na medije?, Šta je "medijska hajka"?, Šta da radimo ako se neko ogluši o prava naših kolega?, Hoće li se svako za sebe plašiti ili se, pak, svako za sebe boriti?, Postoji li mogućnost međusobne podrške među novinarima?, I da li je novinarska plata veća od njihove solidarnosti?...

Ova i mnoga druga aktuelna pitanja, biće predmet razgovora sa gostima tribine Draganom Pećo, novinarkom KRIK-a, Dinkom Gruhonjićem, programskim urednikom NDNV-a i Radmilom Leovac, novinarkom koja se u svom istraživanju za portal Fairpress.eu bavila zaradama novinara. Organizatori najavljuju i specijalnog gosta.

Tribina će biti održana u okviru projekta Media Circle, koji u šest država sprovodi konzorcijum nevladinih organizacija, a nosilac je Partnerstvo za društveni razvoj iz Zagreba. U okviru projekta svake godine tim istraživača u svim zemljama učesnicima meri Indeks klijentelizma, a analize su dostupne na sajtu ndnv.org.

Rezultate istraživanja o samom Indeksu klijentelizma u medijima predstaviće Momčilo Živadinović iz Komiteta pravnika za ljudska prava YUCOM, iz partnerske organizacije projekta Media Circle u Srbiji.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 1005.7 mb
Vetar: 4 m/s, NW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?