Tribina o hepatitisu na Medicinskom fakultetu

11:05:00 26.05.2015, Komentara: 0

Tribina "Hronični virusni hepatitis - prevencija, dijagnostika i terapija" biće održana sutra, 27. maja, od 19 sati, na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu.

Tribina o hepatitisu na Medicinskom fakultetu

Tribinu organizuju Farmaceutska studentska asocijacija Novog Sada (PSANS) u saradnji sa Udruženjem za pomoć obolelim od hroničnih virusnih hepatitisa – HRONOS povodom Meseca borbe protiv hepatitisa.

Na Medicinskom fakultetu objašnjavaju da je hepatitis upala jetre koja dovodi do oštećenja ili uništenja njenih ćelija (hepatocita). Upalu jetre mogu izazvati različiti uzročnici: bakterije, virusi, alkohol, različiti toksini, čak i lekovi. Do sada je otkriveno nekoliko različitih virusa hepatitisa i označavaju se slovima abecede: A, B, C, D, E, F, G... Ovi hepatitisi se razlikuju po načinu prenosa, trajanju inkubacije, težini bolesti, mogućnosti prelaska u hroničnu upalu tj. hronični hepatitis i razvoju težih komplikacija kao što su ciroza jetre i karcinom jetre.

- O svemu ovome će biti reči na tribini, koja je otvorenog tipa. Predavači će biti stučnjaci iz ove oblasti, biće prisutni i članovi udruženja i brojni studenti Medicinskog fakulteta. Tribinu organizujemo sa ciljem da podignemo svest naših studenata, ali i stavnovništva o značaju prevencije i primeni zdravih stilova života - kaže Nataša Savčić, predsednica PSANS-a.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno oblačno
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.2 mb
Vetar: 1 m/s, SW
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?