Tribine o hrišćanima na Bliskom istoku i srbofobiji i njenim izvorima u KCNS

17:07:00 24.07.2017, Komentara: 1

Novi Sad - Dve tribine "Hrišćani na Bliskom istoku" i "Mitovi i stereotipi u funkciji geopolitike – srbofobija i njeni izvori" biće održane u utorak, 25. jula, prva od 18, a druga od 19 sati, obe u "Tribini mladih" Kulturnog centra Novog Sada.

Tribine o hrišćanima na Bliskom istoku i srbofobiji i njenim izvorima u KCNS

Autor i predavač tribine "Hrišćani na Bliskom istoku" je istoričar Nemanja Starović, gost će biti novinar Zoran Surla. Govoriće se o nastanku i razvoju hrišćanskih zajednica na prostoru Bliskog istoka, uticaju istorijskih procesa na hrišćane Bliskog istoka, sa posebnim akcentom na savremenu istoriju XX veka, trenutnoj brojnosti i stanju hrišćanskih zajednica u pojedinim državama Bliskog istoka, o unutrašnjoj organizaciji hrišćanskih crkava na Bliskom istoku.

Profesor doktor Ljubiša Despotović biće autor i predavač tribina "Mitovi i stereotipi u funkciji geopolitike – srbofobija i njeni izvori". On će nastojati da objasni osnovnu funkciju, nastanak i medijsku eksploataciju mitova i stereotipija kako u njihovoj istorijskoj, tako i u aktuelnoj geopolitičkoj perspektivi.

"Srbofobija, kao i čitav niz drugih negativnih mitova i stereotipa o srpskom narodu, posmatraju se kao aktivni izdanci rusofobije i zajedničkog im korena u religijsko – konfesionalnoj pripadnosti pravoslavlju. Osvetljavaju se veze koje antisrbizam ima u odnosu prema antisemitizmu, kako u njihovoj temporalnoj tako i u njihovoj funkcionalnoj dimenziji", kažu u KCNS.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

1 komentar(a)

Nikola Radakov

, *.dynamic.isp.telekom.rs

Do čega smo došli kad su ovakve tribine kulturne. Sramota za NS. Mislim da su pogrešili ustanovu.


Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
12°
Vlažnost: 62%
Pritisak: 999.4 mb
Vetar: 3 m/s, N
Čet 4° - 15° Promenljivo oblačno
Pet 4° - 19° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?