Trim staze, vežbališta, stena za sportsko penjanje, dečija igrališta... nadomak Novog Sada

17:02:00 18.02.2018, Komentara: 0

Novi Sad – Novi sportski tereni i turistički sadržaji trebalo bi da u narednim periodu ožive Bukovac. Uređivanjem i izgradnjom novih objekata zapušten prostor bi se pretvorio u turističko-sportsko-rekreativnu površinu u okviru koje je predviđen sportski park, višenamenski objekat, poligon za ekstremne sportove, javni parking prostor i saobraćajne površine, piše Dnevnik.

Trim staze, vežbališta, stena za sportsko penjanje, dečija igrališta... nadomak Novog Sada

foto: ilustracija



Skupština grada krajem januara usvojila je „Plan detaljne regulacije područja turističko-sportsko-rekreativne površine u jugozapadnom delu naseljenog mesta Bukovac”, kojim se u neposrednom okruženju zaštićenog područja Nacionalnog parka „Fruška gora” planiraju pomenuti sadržaji. Prostor u jugozapadnom delu Bukovca ograničen je Karađorđevom ulicom na istoku, Ulicom Svetozara Markovića na zapadu i Vidovdanskom na severu i nalazi se na planinskom bregu na severnim padinama Fruške gore, a pošto je na uzdignut u odnosu na okruženje pruža izuzetan pogled na naselje, kao i na predele Fruške gore.

Planom je obuhvaćeno pretežno neizgrađeno zemljište površine 5,13 hektara, od kojih je 3,42 hektara (66 odsto) u zoni aktivnih klizišta, te je u odnosu na stabilnost tla definisano i uređivanje prostora. Zabranjena je bilo kakva izgradnja u onim delovima koji su direktno ugroženi aktivnim klizištima i tu se preporučuje pošumljavanje, odnosno parkovi, botaničke bašte ili rasadnici.

Sportsko-rekreativni sadržaji planirani su na zaravnjenom vrhu grebena u prvoj i drugoj celini, van zone aktivnog klizišta.

U prvoj celini planiran je park sa šetnim i trim stazama, mali amfiteatar sa pogledom na centar naselja, teretana na otvorenom, vežbalište sa kros-fit spravama, veštačka stena za sportsko penjanje visine sedam metara, prostor za odmor s klupama, dečje igrališe, parking, kao i prizemni ugostiteljski objekat površine oko 610 kvadrata paviljonskog karaktera, sa terasom s koje se pruža pogled na Bukovac i Frušku goru.

Parking s 24 mesta, smešten je u krajnjem, zapadnom delu ove celine i prostiraće se na oko 640 kvadrata, a prilaz je iz planirane kolsko-pešačke saobraćajnice koja deli prvu i drugu celinu. Da bi došlo do realizacije planiranih sadržaja, potrebno je ukloniti bespravno izgrađene objekte – jedan stambeni i nekoliko pomoćnih poljoprivrednih, piše Dnevnik.

Osim trim-staza, u drugoj celini planirani su vidikovci, kao i tereni za odbojku, košarku, basket i boćanje. Plato-terasa planirana je na zaravnjenom vrhu grebena, a pošto se odatle pruža pogled na Bukovac i Nacionalni park, urbanisti smatraju da je taj prostor pogodan za organizovanje sportskih aktivnosti na otvorenom, kao što su karate, joga, taj-či, tekvondo, pilates i sl. Kompleks višenamenskog objekta u funkciji sportskog parka smešten je u jugozapadnom delu, uz Partizanski put. Predviđeno je da se zgrada spušta u kaskadama ka severoistoku.

Trim staze, vežbališta, stena za sportsko penjanje, dečija igrališta... nadomak Novog Sada

foto: FB page Bike park Bukovac



U trećoj urbanističkoj celini smešten je kompleks poligona i vežbališta za daunhil bicikliste i skejt bord na travi sa montažno-demontažnim tribinama. U zimskom periodu poligoni se mogu koristiti za snoubording. Inače, u Bukovcu već postoji teren namenjen ekstremnoj vožnji bicikala. Bajk park, otvoren pre dve godine, prostire se na više od 5.000 metara kvadratnih.

Interesantno je to da je Planom predviđeno i formiranje zip lajn sajle dužine do 220 metara koja bi povezala prvu i drugu urbanističku celinu.


Izvor: Dnevnik


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Pretežno vedro
10°
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1006.3 mb
Vetar: 1 m/s, SSE
Sub 8° - 22° Pretežno sunčano
Ned 9° - 27° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?