Trinaest godina od tragedije u kafiću „Laundž“

16:02:00 17.02.2021, Komentara: 0

Novi Sad - Danas se navršava 13 godina od požara u kafiću „Laundž“, u kojem je tragično nastradalo osmoro mladih. U znak sećanja na izgubljene mlade živote, vence su položili članovi porodica i prijatelji poginulih, kao i predstavnici Grada Novog Sada kod spomen-ploče u Zmaj Jovinoj ulici, pored pasaža u kojem se dogodila tragedija.

Trinaest godina od tragedije u kafiću „Laundž“


Tog kobnog 17. februara 2008. godine, u požaru su stradali brat i sestra Miloš (19) i Mirjana (23) Pekić, Milena Kolundžić (23), Boris Bjekić (23), Dušica Kulaš (23), Marija Gavrančić (23), Vladan Dragović (23) i Branka Saković (23).

Bežeći od vatre, skokom kroz prozor, uspeli su da se spasu, Maja Milikšić i Aleksandar Antić, koji su zadobli teške telesne povrede.

Podsetimo, za izazivanje požara prvooptuženi Miloš Malešev iz Novog Sada osuđen je na zatvorsku kaznu od 12 godina. Međutim, kazna mu je, na osnovu Zakona o amnestiji, 2012. godine, smanjena na devet godina zatvora.

Suvlasnici lokala Tamaš Kolar i Srđan Bovan osuđeni su na po sedam godina, dok je zbog pomaganja u izazivanju požara Bojan Kulačanin osuđen na zatvorsku kaznu od dve godine.

Svi osuđeni se nalaze na slobodi, nakon odsluženih zatvorskih kazni, a uprkos činjenici da je kafić poslovao bez potrebnih dozvola i uprkos brojnim bezbednosnim propustima, nijedan državni organ zadužen za nadzor nije odgovarao zbog tragedije.

Ovo je jedan od dva tragična požara u Novom Sadu koja će ostati zapamćena. Na žalost, samo četiri godine posle tragedije u „Laundžu“, 1. aprila 2012. u požaru u diskoteci „Kontrast“ poginulo je šestoro mladih - Marina Aničić (25), Tamara Miladinović (25), Milena Dalmacija (26), Zoran Ignjatović (28), Marko Pavlović (29) i Renato Vuković (21).


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Delimično oblačno
23°
Vlažnost: 47%
Pritisak: 1004.2 mb
Vetar: 2 m/s, SSE
Sub 12° - 28° Pretežno sunčano
Ned 13° - 28° Pretežno sunčano

Anketa

Treba li poništiti izbore?