Troje Novosađana obolelo od malih boginja

17:12:00 14.12.2017, Komentara: 0

Novi Sad – Tri osobe iz Novog Sada obolele su od morbila, malih boginja. Kako je saopštio Institut za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV), oni su stariji od 20 godina i pod nadzorom su lekara.

Troje Novosađana obolelo od malih boginja


Epidemiolozi navode da se radi o međusobno nepovezanim slučajevima. Dva slučaja su povezana sa obolelima iz drugih delova zemlje i deo su epidemije u tim gradovima. Treći slučaj je oboleo u Novom Sadu nakon zaražavanja posle kontakta sa stranim državljaninom koji je imao simptome i znake bolesti koji klinički odgovaraju morbilima, i koji više nije u Srbiji. Od zaraženih osoba zna se da jedna osoba nije vakcinisana, a za dve osobe se ne zna vakcinalni status. U ovom trenutku oboleli pacijenti ne predstavljaju rizik za zaražavanje osoba sa kojima dolaze u kontakt, ističu u IZJZV.

U Vojvodini je od početka novembra do 11. decembra registrovano ukupno sedam slučajeva malih boginja. Do sada je četvoro preležalo bolest.

- Nakon analiza, možemo reći da su u Vojvodini do sada registrovana dva slučaja koji nisu povezani sa epidemijom u drugim delovima zemlje, s tim da je jedan ozdravio, Preostalih 5 su deo epidemije u drugim delovima zemlje – saopštio je Institut.

Оd pоčеtка окtоbrа, zакljučnо sа 13.12.2017. gоdinе nа tеritоriјi Rеpubliке Srbiје, uкljučuјući i tеritоriјu nаdlеžnоsti Zаvоdа zа јаvnо zdrаvljе Коsоvsка Mitrоvicа, rеgistrоvаnо је uкupnо 487 slučајеvа mаlih bоginjа, оd којih je 148 lаbоrаtоriјsкi pоtvrđеno u Institutu Tоrlак. Nајmlаđа оbоlеlа оsоbа је uzrаstа dvа mеsеcа, а nајstаriја 60 gоdina. Nајvеći brој оbоlеlih је u uzrаsnim grupаmа mlаđim оd pеt i stаriјim оd 30 gоdinа.

Vеćinа оbоlеlih оsоbа (91%) је nеvакcinisаna, nеpоtpunо vакcinisаna ili nеpоznаtоg vакcinаlnоg stаtusа.


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 87%
Pritisak: 1004.1 mb
Vetar: 2 m/s, WSW
Pet 3° - 15° Malo i umereno oblačno
Sub 3° - 17° Malo i umereno oblačno

Anketa

Treba li poništiti izbore?