Troje obolelih od virusa Zapadnog Nila na lečenju u KCV

13:09:00 10.09.2016, Komentara: 0

Novi Sad - Tri osobe se trenutno leče od virusa Zapadnog Nila na Klinici za infektivne bolesti Kliničkog centra Vojvodine. Jedna osoba je i preminula, ali na Klinici ne mogu sa sigurnošću da tvrde da li je virus Zapadnog Nila uzrok smrti, ili sepsa, koju je pacijent takođe imao.

Troje obolelih od virusa Zapadnog Nila na lečenju u KCV

Profesorka dr Vesna Turkulov, upravnica Klinike za infektivne bolesti, kaže da su svi pacijenti iz Južnobačkog okruga i stabilnog su dobrog opšteg stanja.

- Kod pacijenta S. T. (64) virus Zapadnog Nila je potvrđen i u nalazu krvi i likvora i on ima i upalu mozga, a kod pacijenata Z. P. (32) i S. K. (53) virus je potvrđen u krvi, a čekaju se rezultati analize likvora - rekla je Turkulov.

Ona objašnjava da bolest najčešće prolazi bez simptoma, a kod manje od jedan odsto obolelih javljaju se upale na nervnom sistemu. Zbog toga se u Klinici registruju samo teži oblici bolesti, a verovatno ima i ljudi koji imaju blage simptome i ni ne znaju da imaju virus Zapadnog Nila.

- Od juna, kada počinje sezona komaraca, svim pacijentima šaljemo likvor na analizu i na virus Zapadnog Nila, tako da od početka sezone pratimo da li se javlja ova bolest. Ovi pacijenti su prvi koje imamo u ovoj sezoni. Oboleli S. T. kod nas je smešten pre desetak dana, a ostala dvojica su hospitalizovana tokom ove sedmice - kazala je profesorka Turkulov.

Inače, simptomi groznice Zapadnog Nila nastaju od tri do 14 dana nakon uboda zaraženog komarca. Period inkubacije duži je kod osoba sa oslabljenim imunitetom. Kod oko 80 odsto inficiranih osoba bolest protiče bez ikakvih simptoma.

Izvor: Dnevnik.rs

Ilustracija: U.S. Department of Agriculture / CC BY


Pročitajte i:

Podelite ovu vest sa drugima:

Imate komentar na vest?

Pošaljite komentar

Upozorenje: Mišljenja iznesena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove vlasnika ni urednika ovog sajta.
Komentari koji sadrže pretnje, govor mržnje, rasne i nacionalne uvrede ili nezakonit sadržaj neće biti objavljeni.



Vremenska prognoza

Trenutno — Vedro
Vlažnost: 93%
Pritisak: 999.8 mb
Vetar: 1 m/s, E
Sub 3° - 16° Malo i umereno oblačno
Ned 6° - 12° Kiša

Anketa

Treba li poništiti izbore?